Védjük a sarkvidéket, Tania a jelkép

2013-09-17

Tania, a jegesmedve jelképezte az Állatkertben a sarkvidék megmentendő élővilágát, amiért kampányolnak a Greenpeace aktivistái. Az északi-sarkköri jégminimum napján tartott akciónapon a Greenpeace sarkvidéki kampányfelelőse, Mező János Dávid örökbe fogadta Taniát.

Az amerikai National Snow and Ice Data Centre tudósai bejelentették, hogy az északi-sarki jég elérte az idei évi minimumát. Az olvadás trendje továbbra is egyértelmű: 34 év alatt, amióta mérik a jég mennyiségét, az idei adat a hatodik legkisebb mennyiségű jeget jelezte. Minden idők legszomorúbb rekordja, a 2012-es szerencsére most nem dőlt meg.
Környezetvédők világszerte 36 ország 110 városában tartottak akciónapot vasárnap. Budapesten a Greenpeace az Állatkerttel közösen a jegesmedvék kifutójánál tartott sajtótájékoztatót, ahol Taniát, a magyar jegesmedvét is örökbe fogadta a szervezet kampányfelelőse.
Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország igazgatója elmondta: A tudósok zöme egyetért abban a kérdésben, hogy az ember okozta az éghajlatváltozást. Ha mi okoztuk, mi is tudjuk megfékezni, és ez komoly felelősséget ró mindnyájunkra. A tét számunkra is nagy: Magyarországon a medence-hatás miatt a globálisnál már most kétszer gyorsabb a felmelegedés sebessége.
Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője hozzátette: Az Állatkertben látható sarkvidéki állatok – így Tania, a jegesmedve is – a természetben élő fajtársak nagykövetei. Évente egymillió ember ismerkedhet meg e csodás élőlényekkel, sőt, a kertben zajló ismeretterjesztő munka nyomán azt is megtudhatják, hogy milyen veszélyek fenyegetik az állatok természetes élőhelyeit. Ráadásul az állatkerti szaporulatnak természetvédelmi jelentősége is van, s bár jelenleg csak egy jegesmedve él Budapesten, az 1930-as években az Állatkert úttörő szerepet játszott a jegesmedvék szaporításával kapcsolatos tartástechnológia kimunkálásában.
Az állatkerti alapítvány képviseletében Montskó Éva kiemelte: az állatok jelképes örökbefogadása is fontos dolog, hiszen ez az embereket érzelmileg még közelebb hozza az állatokhoz. Ráadásul az ebből származó támogatást állatjólléti fejlesztésekre használja fel az Állatkert. Emlékeztetett arra, hogy nagy nemzetközi civil összefogás révén korábban sikerült elérni, hogy a Déli-sarkvidéket védetté nyilvánítsák. E siker felidézésére plüss-pingvineket adományoz az Állatkert Tanja további 25 örökbefogadójának.
2012 júniusa óta közel 4 millió ember csatlakozott a Greenpeace “Mentsük meg az Sarkvidéket” nevű kampányához, többek között olyan prominens személyiségek, mint Desmond Tutu érsek, Sir Paul McCartney és Penelope Cruz. A kampány egyik fő célja – természetvédelmi terület kialakítása az Északi-sark lakatlan részén – nemrég új erőre kapott, amikor a finn kormány bejelentette, hogy támogatja a koncepciót.