Vanessa, a szuper szurimama

2012-09-20

Állatkertünk szurikátái körében Vanessa igazán elkötelezett híve a népszaporulat növelésének. Bár még négy éves sincs, máris harminc kölyköt hozott világra. Lényegében úgy döntögeti a szaporodásbiológiai rekordokat, mintha egymaga akarná biztosítani az egész faj fennmaradását. Legutóbbi öt kölyke már látható a Szavanna-komplexumhoz csatlakozó szurikáta kifutóban.

Az Állatkert legnépszerűbb kisemlősei közé tartozó szurikátáknál (Suricata suricatta) lényegében rekordnak számító gyermekáldásról lehet beszámolni.

A Vanessa nevű, nem egészen négyéves nőstény ugyanis nem ismer tréfát, ha a szurikáta csapat gyarapodásáról van szó. A legutóbbi ellésekor összesen öt utódot hozott a világra, márpedig a szurikátáknál ez az elképzelhető legmagasabb utódszám ellésenként. Ráadásul Vanessa eddigi élete folyamán nyolc ellés során összesen harminc kölyköt hozott a világra. Arról már nem is beszélve, hogy a 2010-es és az idei, 2012-es évben is három alkalommal ellett egy naptári éven belül. Tizenegy hetes vemhességi idővel, illetve néhány hetes, az elléstől a következő vemhesség kezdetéig tartó úgynevezett involúciós időszakkal számolva matematikailag is éppen csak hogy lehetséges.

Vanessa különben egy berni magántenyésztőtől érkezett Budapestre, a szülei még Namíbiából származnak. Ez azt jelenti, hogy a fiatal nőstény kiváló, friss vérvonalat képvisel az európai állatkerti szurikáta állományban.

Vanessa, és az öt legifjabb kölyök a Szavanna-komplexumhoz csatlakozó szurikáta kifutóban látható. Ezt azért fontos leszögezni, mert szurikáták nemcsak itt, hanem az Elefántház mellett is laknak. A nyár folyamán egyébként az elefántházi csapatnál is születtek kölykök.

Megosztom