Vámpírok és denevérek

2017-05-11

Ha boszorkányok nem is, de vámpírok igenis léteznek.  A XI. században élt is Kálmán királyunk kiforgatott mondására az a bizonyíték, hogy az Állatkertben is feltűnnek, tíz évente egyszer. De ők különös vámpírok: legfőbb jellemzőjük, hogy nem a vérszívó, hanem a vegan, azaz a gyümölcsevő denevérekkel vannak barátságban és  nem szívják, hanem adják a vért. Sőt, remekül énekelnek és táncolnak is.

 

A Vámpírok bálja produkció  sztárjai – Krolock szerepében  Egyházi Géza, Sarah: Török Anna, Alfred: Pásztor Ádám és Magda: Sári Éva  – a nagysikerű musical tizedik, jubileumi évadjának tiszteletére örökbe fogadták a nevével ellentétben szintén vegetáriános Amigo de la Konzervvér Lyle-repülő kutyát.

Simon Edit, az előadás producere arra is emlékeztetett, hogy a denevérek támogatását már tíz éve, a bemutató alkalmából is fontosnak tartották: akkor a Bendegúz nevű repülő kutyát fogadták örökbe. A művészek azt is megtudhatták a házigazda Állatkerti Alapítvány kuratóriumi elnökétől, Montskó Évától, hogy a hazai denevérfajok sem vérszívók, nem kell tőlük tartani. Fogyatkozó állományuk védelemre szorul, s megmentésükért sokat tesznek az Állatkert szakemberei. Befogadják, meggyógyítják a bajba került, sérült denevéreket, akiknek két apró képviselőjét meg is csodálhatták a jelenlévők.

Az Országos Vérellátó Szolgálat közreműködésével vért is adtak a kedves vámpírok (és  néhány állatkerti dolgozó). Sőt, a látogatók között is akadtak vállalkozó szelleműek, akiknek az Állatkert egy-egy ajándék belépőjeggyel köszönte meg  a „véráldozatot”.

A Vámpírok bálja musicalt eddig közel 300 előadáson 250 000 néző láthatta. A mindig megújuló produkció hsszú távra tervez: legkésőbb tíz év múlva újra örökbe fogadnak egy denevért.

(A fényképeket Sárközy Mariann készítette.)