Unokatesók

2017-03-21

Belij és Szerij remekül érzi magát Budapesten. A nemrégiben érkezett jegesmacik – merthogy még inkább macikorban vannak az ifjoncok – egész nap játszanak és fürdőznek a medencében. A mai sajtóbemutatóra meglátogatták őket az unokatesók is: a Magyar Jégkorong Szövetség jegesmedvéje, Csúszka és a DVTK Jegesmedvék hokiklub kabala állatai.

 

A Magyar Jégkorong Szövetség örökbe is fogadta Belijt, s ezzel hivatalosan is Csúszkának, azaz a „Gyerehokizni” program jelképének unokatesójává avatták. Az örökbefogadást tanúsító oklevelet dr. Kolbenheyer Zsuzsanna, a MJSZ szakmai elnökhelyettese vette át Montskó Évától, az Állatkerti Alapítvány elnökétől.

A hokisok különösen kötődnek a jegesmedvékhez, mind a Szövetségnek mind a DVTK Jegesmedvék csapatának a fehér bundás ragadozó a kabala állatuk. A Magyar Jégkorong Szövetség és az Állatkerti Alapítvány a jövőben is együtt működik mind a sportág, mind pedig a jegesmedvék népszerűsítése érdekében.  

A jegesmedvék érkezése a Fővárosi Állat- és Növénykertbe a faj természetvédelmi célú állatkerti tenyészprogramjába illeszkedik, kisegítve a programot a tenyészállat-gazdálkodás terén. Belij és Szerij egy olyan, a tenyészprogramban ugyancsak részt vevő állatkertben születtek, ahol életkoruk miatt már nem lehetett gondoskodni további elhelyezésükről, tenyészállatnak azonban még fiatalok, tehát végleges pár mellé sem kerülhetnek még. A fajmegmentő tenyészprogramnak így az apaállat-gazdálkodásban szüksége volt egy olyan állatkertre, ahol néhány évre fogadni tudják a két fiatal hím állatot. Erre vállalkozott a budapesti Állatkert, hiszen a tenyészprogram segítése mellett így a látogatóknak is örömet szerezhetnek e közkedvelt állatok.