Születésnapi ajándékok

2022-08-09

Az Állatkerti Alapítvány szokás szerint idén is ajándékokkal köszöntötte az állatkerti lakókat augusztus 9-én, a Fővárosi Állat- és Növénykert születésnapján.


 

Pontosan 156 évvel ezelőtt, 1866. augusztus 9-én nyitotta meg kapuit a Fővárosi Állat- és Növénykert - akkor még Pesti Állatkert néven. Ebből az ünnepélyes alkalomból a kert több lakója is új játékokat kapott az Állatkerti Alapítvány támogatóinak jóvoltából. 

Idén az elefánt családot ajándékoztuk meg új labdával, aminek szemmel láthatóan nagyon örültek és azonnal játszani kezdtek vele. A gorillák is nagy érdeklődéssel fogadták az érdekes etetőlabdákat, amelybe körte, füge, eper és némi mazsola is került. Új játékokkal és környezetgazdagító eszközökkel leptük meg a rozsomákat, az orangutánokat és az idén hat kiscicával bővült manul családot is.

Az állatkerti állatokról való gondoskodás egyik fontos területe a környezetgazdagítás.

A kifutók változatosabbá tétele, az állatok figyelmének lekötése, érdeklődésének felkeltése, aktivitásának biztosítása nagyon fontos tényezője az állatok jólétének.

Az Állatkerti Alapítvány már többször is ajándékozott speciális játékokat, foglalkoztató eszközöket az Állatkertnek: például óriáslabdákat az elefántoknak és vízilovaknak, etetőszerkezeteket a kisebb testű erszényeseknek és ragadozóknak, foglalkoztató játékokat a nagytestű aráknak, keáknak. Az ilyen speciális eszközök csak néhány nagykereskedőnél kaphatók, ezekből látják el a világ állatkertjeit. Sokszorosan bevizsgált, egészségkárosító adalékot nem tartalmazó alapanyagokból készülnek, s formatervezésük, kivitelezésük természetesen állatfajonként különbözik. Egészen más anyagból, más tervek szerint készül pl. egy orrszarvúnak való labda – amire játék közben rá-rá lépked a jószág -, mint pl. egy olyan etetőszerkezetet, amiből a szurikáták tűhegyes fogai és éles karmai csipkedik ki a lisztkukacot.

Az állatkerti állatoknak készülő eszközök szinte luxuskategóriás termékek, ezek beszerzésében sokat segítenek az adományok.

Az örökbefogadás - mint támogatási forma - mellett az „Egy falatka Állatkert” adománygyűjtő programban is lehetőség van csekélyebb összegű adomány küldésére játékos formában: egy bála széna, egy adagnyi hal vagy egy falatka bambusz árával, ötszáz, ezer vagy kétezer forint átutalásával járulhatnak hozzá a költségekhez a támogatók.

Köszönjük örökbefogadóinknak, támogatóinknak, hogy idén is lehetővé tették, hogy megajándékozhassuk az állatokat, amely egyaránt öröm nekik és az őket meglátogatóknak is!    

Platina fokozatú támogatóink

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink