Számadás

2023-01-01

Petőfi Sándor szilveszteri verse legyen a mottó:”Hej, vannak ma számadások! / Háziasszony, házigazda, / Mit bevett és kiadott az / Év folytában, összeadja.”

Éppen jó felütés arra, hogy számba vehessük: mit végzett az Állatkerti Alapítvány az 2022-es esztendőben.

Jubileumi évünk volt: éppen 30 éve alakult meg civil szervezetünk azzal a céllal, hogy az állatkerti állatok javát szolgálja és segítse az alapító, azaz a Fővárosi Állat- és Növénykert munkáját. Ezekhez a sommásan megfogalmazott célkitűzésekhez - amelyeket Alapító okiratunk több oldalon át részletez – idén is hűek maradtunk. Túlzás nélkül mondhatjuk: sokat tettünk azért, hogy az állatok és a látogatók jól érezzék magukat a kertben és az intézmény alaptevékenyéségét is több ponton támogattuk.

Lássunk néhány példát, a teljesség igénye nélkül, először a leglátványosabbak közül! Új, takaros házikókat készíttettünk a kispandáknak, a manulcsaládnak, játékokat kapott számos állat a tapíroktól kezdve a főemlősökig, - hogy a néhány napja lezajlott karácsonyfás hancúrozást most ne is részletezzük! Ezzel a céllal vállaltuk fel – új támogatókat keresve – jelentősebb állataink születésnapjának megünneplését is. A környezetgazdagítás – mert állatkerti szakszóval így nevezik a kifutók változatosabbá tételét, az aktivitásra serkentő tárgyak bekészítését – nem csak az állatoknak nyújt egészségmegőrző elfoglaltságot, hanem a látogatóknak is újabb és újabb élményeket látogatásaik során.

De állataink egészségének megőrzését segíti sok olyan beruházás is, amelyet alapítványunk finanszírozott, mint például az elefántcsalád mérlegének megvétele, beszerelése a kifutóba Samu születésére, majd a biztonságossá tétele új borítás elkészíttetésével. De szereztünk kisebb teherbírású mérlegeket is állataink testsúlyának ellenőrzésére és a különböző állatgyógyászati készítmények mellett olyan monitorozó műszeregyüttest is, amely az állatorvosok munkáját segíti az altatásos beavatkozások során. Összességében – különböző tárgyi- és pénzadománnyal együtt – mintegy húszmillió forinttal segítette Alapítványunk az Állatkertet.

Az állatok jóléte mellett a látogatók kiszolgálásában is kivettük részünket, például azzal, hogy munkatársaink készítik el az állatkerti bérleteket. Sokféle információ „forgalmazásában” is segítünk, - személyesen, telefonon és a Facebook és Instagram oldalunkon is, amelynek kedves állatfotói és tanulságos posztjai erősítik az állatokhoz való kötődést, a természetismeret- és természetvédelem fontosságának elmélyíztését. A látogatókkal ápolt közvetlen kapcsolatok persze azért is fontosak, mert támogatóink, állataink örökbefogadói is főként közülük kerülnek ki.

Az állatkerti állatok örökbe adása talán alapítványunk legismertebb tevékenysége. 2022-ben közel 3500-an fogadtak örökbe állatkerti állatot, s váltak tiszteletbeli állatkerti nevelőszülővé. Ők a legelkötelezettebb állat- és állatkert barátok. Számukra rendeztük meg ebben az évben is az Állatkerti Nevelőszülők Napját májusban és októberben is. A rendezvény népszerűsége inspirálta új kezdeményezésünket: a Fogadóórák megrendezését a prémium fokozatú örökbefogadóknak. A fogadóórákat külön-külön, eltérő időpontokban rendezzük meg állatonként. Ezek tehát nem olyan nagyszabású rendezvények, mint a tavaszi és őszi találkozók, így szűkebb körben, bensőségesebb hangulatban beszélgethetnek a prémium fokozatú örökbefogadók kedvenceik gondozójával, - és ami szintén fontos: ez is egy ingyenes állatkert látogatás keretében valósulhat meg. Eddig a goriálláknál, a manuloknál és a lajhároknál rendeztük meg a prémium fokozatú örökbefogadók számára a Fogadóórát. A folytatás - más állatoknál - január közepétől várható.

Alapítványunk rendkívül fontosnak tartja, hogy részeljen az Állatkert természetvédelmi, fajmegörzési és kutatási tevékenységéből is. 2022-ben egy különleges program megvalósításában segédezhettünk: az endémikus szöcskeegér biológiájának megismerését szolgáló kutatásban, amelyet a Magyar Természettudományi Múzeummal közösen folyik az Állatkertben. Intézményünk botanikai gyűjteményének gyarapítását több alkalommal is segítettük.

A természetvédelmi törekvések támogatásában az ismeretterjesztést különösen fontosnak tartjuk, hiszen csakis tudatosan felépített, felelős magatartással őrízhetjük meg bolygónk soksznű élővilágát. Éppen ezért rendeztük meg – pályázati forrásból – a Kölyökidő az Állatkertben című, általános iskolák felső tagozatasai számára kidolgozott vetélkedősorozatot.  A 2021-ben elkezdett vetélkedőn az online selejtezőkben 80 iskola vett részt az ország legkülönbözőbb tájairól. A döntőre már 2022-ben került sor, amelyt a tíz legtöbb pontot elért csapat személyes részvétellel vívott meg az állatkertben. Már az online fordulók után is kiderült: sikeres volt a kezdeményezésünk, nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk. Az Állatkertben rendezett döntő pedig megerősítette az élmény alalpú tudást a gyerekekben.

Emellett az állatkerti programokat – például Mackófarsang rendezvénysorozatát is kiegészítette Alapítványunk egy ismeretterjesztő sorozattal.

Bár nem tartozik fő tevékenységeink közé, de az elesettek segítése mindig is szívügye volt Alapítványunknak. 2022-ben is támogattuk a állatkerti DreamNight rendezvényt és a Sérült Gyermekek Napját, amely többezer hátrányos helyzetű embernek nyújtott kiváló élményt az Állatkertben. A rendkívüli helyztehez alkalmazkodva pedig ukrán menekült gyermekeket fogadtunk az Állatkertben. Olyan csoportok beléptetését vállaltuk, akik valamely civil szervezet gondozásában állnak, illetve a fővárosi önkormányzat szervezésében érkeztek.

Mindezeket a tevékenységeket adományozóink jóvoltából, örökbefogadónk támogatásából tudtuk finanszírozni, valamint azoknak köszönhetően, akik személyi jövedelemadójuk 1%-át Alapítványunknak utalták: csak ez utóbbi tétel majdnem nyolcmillió forintra rúgott! Ezúton is köszönjük mindenkinek, hogy Alapítványunkat választották. Jó helyre került a pénzük, átláthatóan gazdálkodó, etikus adománygyűjtő szervezetként, az ASZÖT tagjaként el tudunk számolni minden fillérrel.

Jubileumi évként definiáltuk számvetésünk elején a 2022-es esztendőt alapítványunk életében, hiszen emberöltőnyi ideje, 30 éve állunk a Fővárosi Állat- és Növénykert szolgálatában. Idézzük hát fel végezetül ünnepi rendezvényünket, a fergetegesre sikerült Retrobulit az Állatkertben. Neves támogatóink - Demjén Ferenc, Dobrády Ákos, Forgács Gábor, Kecskés Karina, Németh Kristóf, Oroszlán Szonja és Szigethy Ferenc – örökbefogadott állataiknál fantasztikus közönségtalálkozót tartottak. Az est megkoronázásaként pedig DJ Dominique, a népszerű lemezlovas Fergeteg partyja remek szórakozást nyújtott, amin sok száz barátunk, támogatónk élhette át az állatkerti élmények teljesen új dimenzióját.

Felemelő érzés volt az az augusztusi este, de most az elmúlt évre visszatekintve hasonlóan jó érzés volt számba venni az eseményeket, még ha nem is mindegyik volt olyan látványos, sajtóvisszhangos, ünnepi pillanat.

Az esztendő 365 napja közül óhatatlanul több a ”szürke” hétköznap. Számvetésünk talán mások számára is mutatja, hogy ezeket is hasznos, eredményes munkával töltöttük.

Abban a reményben kívánunk minden állat- és állatkertbarátnak nagyon boldog új esztendőt, hogy 2023 végén is hasonló eredményes évről készíthetünk számadást.