Passzold vissza, tesó!

2019-04-29

Segítenétek Indigónak, a tündéri gorillakölyöknek fajtársai élőhelyének megvédésében? Csatlakozzatok a használaton kívül mobiltelefonok begyűjtésére indított akciónkhoz!

A Jane Goodall Intézettel karöltve az Állatkerti Alapítvány kampányt indít a régi, rossz mobiltelefonok visszagyűjtésére, a bennük lévő értékes fémek újrahasznosítására, hogy ezzel is segítsük a gorillák eredeti élőhelyének védelmét.

Az egy éven át tartó akciónkat az iskolai osztályok számára hirdetjük meg és havonta hirdetünk nyertest. Az az osztály, aki az öösszegyűjtött mobiltelefonokból a legnagyobb súlyú csomagot adja le Alapítványunknál, tiszteletbeli nevelőszülője lehet egy gorillának, valamint állatkerti sétát nyer, amelynek során találkozhatnak az általuk megsegített gorillák nálunk élő rokonaival és az állatok gondozói tartanak számukra különleges  idegenvezetést.

Az összegyűjtött mobilokat osztályonként lemérjük, dokumentáljuk és leplombált zsákban, az adatvédelemről is gondoskodva juttatjuk el az Inter-Metal Recycling Kft-hez, ahol visszanyerik belőlük az értékes fémeket.

A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán nevű ércet ugyanis Afrikában, a gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, pusztítva ezzel az egyébként is veszélyeztetett őserdőket. A koltánból nyerik a tantál nevű fémet, melyet kondenzátor bevonatok készítésére használnak, így a mobiltelefonok mellett megtalálható laptopokban, GPS-ekben, táblagépekben is. A világ koltán készletének 80%-a Afrikában található, ennek is nagy része a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Ugyanott, ahol a hegyi gorillák, a bonobók és a csimpánzok is élnek. Élőhelyüket drasztikusan megváltoztatja a bányászat. Az erdők területe csökken, a meglévőket pedig a kitermeléshez használt utak hálózzák be. Ha azonban a használt mobiltelefonokban található ásványok újrahasznosításra kerülnek, ezen ércek bányászata csökkenni fog.

Hol lehet leadni az összegyűjtött mobiltelefonokat?

Az összegyűjtött mobiltefonokat tartalmazó csomagot a Fővárosi Állat- és Növénykertben működő Állatkerti Alapítvány fogadja, az Információs Pavilonban. Leadhatod a csomagot egy állatkerti látogatás keretében, de attól függetlenül is. A főkapunál jelezd jöveteled célját, ahol megmutatják az átvevőhelyet. (A mobiltelefonok leadásakor nem kell belépőjegyet venni, csak abban az esetben, ha egyúttal állatkerti sétát is tennél.)

Mi történik a mobiloddal, ha leadod az Állatkertben?

Mielőtt leadnál egy régi, használaton kívüli mobiltelefont, az adataid biztonsága érdekében töröld az adatokat és vedd ki (ha lehet) az akkumulátort, amit az elemgyűjtökbe dobhatsz.

Alapítványunk  leplombált zsákokban, az adatvédelemről gondoskodva juttatja el a csomagot az újrahasznosító céghez, az Inter-Metal Kft-hez.

Mit csinál az Inter-Metal a begyűjtött mobiltelefonokkal?

A beérkezést követően a mobiltelefonok akkumulátorát eltávolítják és típus szerint válogatva átadják a RE’LEM Nonprofit Kft-nak, ahol gondoskodnak hasznosításukról. A maradék telefontesteket kohászati újrafeldolgozásra az Umicore belgiumi üzemébe szállítjuk.

Milyen anyagokat nyernek ki a mobiltelefonokból?

A NiMH típusú akkumulátorokból nikkelt, a Li-ion akkumulátorokból kobaltot nyernek vissza.

A mobiltelefonok alaplapjainak gyártása során mintegy 60 féle fémet használnak fel, amiből 17 fém – köztük a kobalt és a titán mellett arany, ezüst és palládium - visszanyerésére van lehetőség a jelenleg elérhető legkorszerűbb technológiát alkalmazó Umicore cég üzemeiben.

A műanyagalkatrészeket is tudják hasznosítani az Umicore antwerpeni rézkohójában, ahol fűtőanyagként hasznosulnak, kiváltva egyúttal az olvasztáshoz szükséges redukálóanyagok egy részét is.