Párosan szép...

2017-02-08

Jaj, de bájosak, olyan emberiek a szerelmes állatok! Hajlamosak vagyunk saját érzéseinket felismerni az állatokban is, amikor figyelemfelkeltően udvarolnak, gyengéden turbékolnak, vagy kényeztetik párjukat, esetleg bőszen védelmezik azt a csábító vetélytárstól. Valentin nap alkalmából különleges kedvezményt kínálunk az örökbe fogadóknak: két-két meghívót a májusi és októberi nevelősülői értekezletre. Hogy akkor is a párukkal jöhessenek!

 

Persze, nem véletlenek az egybeesések az állati és emberi szimpátia-jelzések között, hiszen a közös biológiai gyökerek hasonló irányba vezérlik a fajfenntartási ösztönök kiteljesülését. Az ember - írja Csányi Vilmos, az állati viselkedéstan jeles szakértője  – „Felépít egy szép, nagy konstrukciót tele érzelmekkel, vágyódással, közös rítusokkal, amit szerelemnek hív…” Az állatok, persze nem misztifikálják az érzéseket, bár némely fajok esetében valódi érzelemnek is nevezhetjük  kapcsolataikat. Akkor is, ha egy életre választanak párt maguknak – mint például a hollók, s közösen gondoskodnak az utódnevelésről -, vagy csapatban élve egy-egy vezérhím vagy –nőstény kiváltsága a jövő generációjának biztosítása, mint az oroszlánoknál, farkasoknál. S vannak persze olyan fajok is, akik csak szaporodási időben találkoznak a másik nem képviselőivel, s rövid „fellángolás” jellemzi csupán szerelmi életüket.

Azért túlzás lenne párhuzamot vonni az emberek és állatok különböző párválasztási stratégiái között.  A biológiai késztetés és a szociális viselkedések egymásra épülése ennél sokkalta bonyolultabb összefüggéseket rejtenek. De a „közös rítusok” szerepe azért vitathatatlanul létezik.

Ilyen rítus a február 14-i Bálint nap, (Valentin nap), a „szerelmesek napja” is, amelynek megünneplése egyre inkább terjed hazánkban is. Alapítványunk is szeretné emlékezetessé tenni e nevezetes napot, éppen azzal, hogy hosszabb távra szóló élményt kínál a szerelmeseknek. Így azok, akik február 8-14. között fogadnak örökbe egy-egy állatot, két-két meghívót kapnak és párjukkal együtt jöhetnek el a májusi és októberi Nevelőszülők napjára az Állatkertbe.