Zarándok

Szürke gém

 

  • Faj: Szürke gém
  • Ivar: Hím
  • Születési dátum: 2003.

A szürke gém részben vonuló madár. Az észak-európai – és részben a közép-európai – állomány télire Afrikába, a Szaharától délre eső vidékre vonul. Viszonylag későn indul, és korán érkezik.

Örökbefogadom!

 

 

Szürke gém
Ardea cinerea
Graureiher
Grey heron

 

Az Óvilágban széles körben elterjedt madárfaj, de megfigyelték már vadon Ausztráliában és Dél-Amerikában is. Magyarországon rendszeres fészkelő. Többnyire február és október között fordul elő nálunk, de folyamatos táplálékellátás mellett át is telelhet. Az ártéri erdők, nádasok, bozótos területek
lakója, hazánkban a Tisza felső és középső szakasza mentén, ill. a Velencei–
tó környékén látni gyakrabban.

A szürke gémek nemcsak a vízben érzik otthon magukat, hanem a fákon is.
Fészküket leggyakrabban a víz közelében található fák ágai közé építik, hiszen itt a ragadozók elől is védve vannak. Állatkertünkben a Nagy–tó partján, a Madárház mellett álló fákat részesítik előnyben. Általában telepesen fészkelnek, táplálkozni viszont magányosan járnak.

A szürke gém tápláléka halakból, kétéltűekből, csigákból, rákokból, hüllőkből, és néha apró emlősökből áll. A halászathoz, vízi vadászathoz hosszú gázlólábakkal,
a víz fénytörését ellensúlyozó kiváló látással, és villámgyors reflexekkel bír. A vízben óvatosan gázolva, vagy mozdulatlanná dermedve vár a zsákmányra, majd
villámgyorsan lecsap rá.

 

Testméretek

Testhossz: 0,9–0,98 m
Szárnyfesztáv: 1,7–1,9 m
Tömeg: 1–2 kg
Táplálkozás: halak, kétéltűek
Társas viszonyok: csoportban él
Költési idő: 24–25 nap
Fészekalj: 4–5 tojás
Élettartam: 14–20 év
Veszélyeztetettség: kevéssé fenyegetett

 

Elterjedés: Eurázsia, Afrika

 

Nevelőszülők listája

  • Csillag Lucia
  • Somkövi György
  • Tolvaj Krisztina
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: