Sir DEKOpír Lancelot

Óriás fűrészes sügér

• Faj: Óriás fűrészes sügér
  • Ivar: ?
  • Születési dátum: 2015. 03. 01.

Örökbefogadom!

Óriás fűrészes sügér
latin név: Epinephelus lanceolatus

Az egyik legnagyobbra növő csontos hal a világon. A kifejlett példányok hossza elérheti a 3 métert, súlyuk pedig akár az elképesztő 600 kg-ot.  Zömök testfelépítésű, de gyors mozgású ragadozók.

Ausztrália körül, az összes víztípusban megtalálhatóak. Az óceánban és trópusi vizekben ugyanúgy, mint a folyó torkollatok mélyebb részein. Az óriás fűrészes sügérek életük különböző növekedési szakaszaiban más-más körülmények között élnek. Attól függően, hogy milyen méretűek, keresik azokat a helyeket, ahol kevés természetes ellenségük lehet. Az óriás fűrészes sügérek gyakran láthatóak barlangok, korallzátonyok környékén valamint roncsok között egészen 50 méteres mélységig. Mind a felnőttek, mind a fiatalok gyakran felúsznak a folyótorkolatokhoz, hiszen ott rengeteg táplálék várja őket. A felnőtt sügérek általában magányosan élnek, és hosszú életűek.

Hatalmas méretei és elrettentő kinézete ellenére egyik kedvelt „célpontja” a búvároknak. Nyugodt természetű hal és közel engedi magához az érdeklődő kutatókat és természetfotósokat. Halálos kimenetelű baleset még nem történt ugyan, de nem árt óvatosnak lenni egy ilyen óriás mellett, és a hatóságok a kézből való etetést sem ajánlják. Az óriás fűrészes sügér lesből vadászik. Már amennyire ezt méretei megengedik. Zsákmányai között a legkülönfélébb halak, valamint kisebb cápák, fiatal tengeri teknősök, rákok és puhatestűek szerepelnek. A rágással nem sokat foglalkozik. Általában egészben nyeli le áldozatait.

Kedvelt célpontja a sporthorgászoknak, hiszen már önmagában méreteit rendkívül erős ellenféllé emelik. Halászata ma már kizárólag tudományos célokból engedélyezett, és az is csak addig, amíg megjelölnek egy-egy egyedet. 1994 óta a veszélyeztetett fajok közé tartozik, így aki megszegi akár a halászati, akár a horgászati szabályokat komoly szankciókra számíthat.

Elterjedés:

Nevelőszülők