Regő

Aldabrai óriásteknős

 

  • Faj: Aldabrai óriásteknős
  • Ivar: Hím
  • Születési dátum: Kb. 2000

Az aldabrai óriásteknősök (Geochelone gigantea) a Seychelle-szigetekhez tartozó Aldabra-atollról kapták nevüket, mert itt található a vadon élő népesség zöme. A legnagyobb termetű szárazföldi teknősök közé tartozó  páncélosokból az Aldabra-atoll környékén mintegy 150 ezer példány él. A kis területre összpontosuló viszonylag nagy egyedszám azonban sérülékennyé is teszi a fajt, ezért minősítette a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) sebezhetőnek ezeknek az impozáns állatoknak a természetvédelmi helyzetét.

 A kifejlett állatok páncélhossza a 120 cm-t, tömegük a 250 kg-ot is elérheti, sőt, előfordult már olyan példány is, amely több mint 350 kg-ot nyomott.

Az óriásteknősök tápláléka elsősorban növényi eredetű, de esetenként állati tetemeket is fogyasztanak. Természetes élőhelyén gyakran kevés az élelem, így az aldabrai óriásteknős kénytelen a sekély vízben tengeri füvet és más moszatokat keresni.

Az aldabrai teknősök nem csak a legnagyobb méretű, hanem a leghosszabb életű fajok közé is tartoznak. Akár a 200 éves kort is megérhetik. Az élettartam pontos megfigyelése azonban rendszerint több kutatógeneráció együttműködésével lehetséges, hiszen egyetlen zoológus sem él ilyen sokáig.

Az állatkertekben meglehetősen ritkán látható állatnak számít. A Fővárosi Állat- és Növénykertbe 2010-ben érkezett hat példány, amelyek korát érkezésükkor tíz évesre becsülték a szakemberek.

Az aldabrai teknősök egyik leghíresebb példánya Rothschild bárónak is kedvence volt. Lovagolt is rajta, miközben egy boton salátát lógatott az állatnak, hogy az haladjon.

Örökbefogadom!

 

 

Aldabrai óriásteknős
Dipsochelis (Geochelone) gigantea
Aldabra Giant Tortoise
Aldabra-Riesenschildkröte

 

A szárazföldi teknõsök közé tartozik, lába úszásra alkalmatlan. Órásteknőshöz méltón, akár 250 kg-osra is megnőhet, amelyhez majd' másfél méteres testhossz társul. Hatalmas páncélja, hogy könnyebb legyen cipelnie, sokkal egyszerűbb csontrendszerű, mint a többi teknősé.

Az aldabrai óriásteknősnek két változata alakult ki. Azoknak, amelyek inkább a földről szerzik meg táplálékukat, elől boltozatosabb, a nyakat jobban fedő páncéljuk van. rendelkeznek. A másik változat magasabbról, bokrokról táplálkozik, a páncél ezért nagyobb mozgásteret biztosít a nyaknak, és a tetején is laposabb.

Mára csak Aldabra szigetén maradt fent. Az aldabra teknősöket régebben a galapagosi órásteknőshöz való hasonlatossága miatt a Geochelone nembe sorolták, ma már a szakirodalom inkább a Dipsochelis nemzetségnevet használja.

 

Testméretek: páncélhossz: 100-125 cm

Tömeg: 250 kg

Táplálkozás: növényevő

Társas viszonyok: többnyire egyedül él

Költési idő: 2-8 hónap

Tojások száma: 10-20 tojás

Élettartam: 200 év

Veszélyeztetettség: sebezhető

 

Elterjedés: Aldabra-sziget

 

Nevelőszülők listája

  • Antal László
  • Bérces Balázs
  • Bodor Gábor
  • Fundukidisz Csilla
  • Gyurta Dániel
  • Hancsók Barnabás
  • Irmai Regő
  • Juhos Adrián
  • Lindtner Andor Csaba
  • Matuz Bence
  • Németh Péter
  • Papanekné Virág Éva és Papanek László
  • Varga Megyer
  • Zetelaki Réka
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: