Pufók

Kétujjú lajhár

 

  • Faj: Kétujjú lajhár
  • Ivar: Nőstény
  • Születési dátum: 2014.02.23

Örökbefogadom!

 

 

Kétujjú lajhár
Choloepus didactylus
Two–toed sloth
Zweifinger–Faultier

 

A lajhárokat a lassúság és a lustaság szimbólumaiként tartják számon. Valójában nem lusták:lassúságuk egyrészt az álcázást szolgálja, másrészt pedig annak következménye,
hogy fõleg rostos levelekből álló táplálékuk energiatartalma igen kicsiny.

Magányosan, illetve a nőstények az utódnevelés időszakában a kölyökkel együtt élnek. Egy–egy fán néha több állat is tanyát verhet.

A lajhárok szinte egész életüket ágakon függeszkedve töltik, ezért a lombkoronában kell keresni őket. Mászás közben akár 7 cm-esre is megnövő nagy karmaikon függeszkednek, pihenéskor ágvillákban keresnek támasztékot a hátuk alá. Néha a talajszintre is lemerészkednek, és szükség esetén úszni is tudnak.

Állatkertünkben a lajhárok rendszeresen szaporodnak, de sokszor nagyon nehéz megfigyelni a kölyköket. Ennek az az oka, hogy a születésükkor még csak 350–450 grammos utód akár hat hónapon át is az anyja szőrébe csimpaszkodva fejlõdik, ezért a kicsit alig lehet látni.

 

Testméretek: testhossz: 54–74 cm
farokhossz: 0 cm
Tömeg: 4–8,5 kg
Táplálkozás: növények
Társas viszonyok: magányosan él
Vemhességi idõ: 6 hónap
Utódok száma: 1
Élettartam: 32 év
Veszélyeztetettség: kevéssé fenyegetett

 

Elterjedés: Dél-Amerika

 

Nevelőszülők listája

  • American International School of Budapest
  • Cséfalvay-Kátay Maya Natália
  • Csuhaj Lilla
  • Czabaday Niké
  • Dudarjev Vitális
  • Füssi Bálint
  • Gáspár Zoé
  • Gógl Réka
  • Kátai Csaba
  • Kiss Ádám
  • Manger Alexandra
  • Medve Gabriella
  • Péntek Tímea
  • Pinczel Máté
  • Porkoláb Eszter
  • Sebők Richárd Balázs
  • Sétáló Imola Fanni
  • Szalkai Evelin
  • Szauter Sára
  • Szentgyörgyi Krisztián
  • Szilárd Dávid
  • Társi Petra
  • Teimer Zétény
  • Tóth Bálint
  • Vass Fanni Luca
  • Velti Dániel
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: