N'yaounda

Gorilla

 

  • Faj: Gorilla
  • Ivar: Nőstény
  • Születési dátum: 2001. 02. 05.
  • A Fővárosi Állat- és Növénykertbe érkezett: 2008. 11. 01.

A gorillák a legnagyobb emberszabású majmok.

Keleti alfajuk hímjei elérhetik a 185 cm-es magasságot, súlyuk akár 270 kilo is lehet. Állatkertünk a nyugati síkvidéki alfajt mutatja be, ők kevésbé robusztusak keleti rokonaikhoz képest.

A gorillák az afrikai esőerdők talajszintjén kisebb családi csoportokban élnek.

Természetes ellenségük nincs, még a fiatalokra is csak a leopárdok jelentenek veszélyt.

Vadon körülbelül 30 évig élnek, állatkertben akár az 50 évet is megérhetik (a legidősebb ma állatkertben élő gorilla Colo 60 éves).



N'yaounda fiatalon lett anya, fiát Bongot odafigyeléssel, bár kissé szabad szelleműen neveli.

Ifjú, lázadó, tele van energiával, szeret kötözködni, Bongoval szívesen játszik.

Ha úgy hozza a kedve előszeretettel szedi szét a berendezés neki tetsző részeit.

A csapatból ő iszik egyedül a kifutóban a tóból, ezt a sajátos szokását Bongo lassan eltanulja.

Örökbefogadom!

 

 

Gorilla
Gorilla gorilla gorilla
Western lowland gorilla
Westlicher Flachlandgorilla

 

A gorillák a legnagyobb főemlősök.

A hímek súlya akár a 270 kilót is elérheti.

Nappal aktívak. Talajszinten mozognak; a nőstények és a fiatalok gyakrabban másznak fára, mint a sokkal nehezebb hímek, ők csak akkor teszik ezt meg, ha valami rendkívül finom falat például gomba vár rájuk. Napjuk táplálkozással telik, amit több rövidebb szieszta szakít meg. Ilyenkor a felnőttek pihennek, a fiatalok játszanak.

Az éjszakát gallyakból és levelekből készített alvófészkekben töltik.

Átlagosan 6–13, egyedből álló csoportokban élnek, előfordulnak 30 főt számláló csoportok is.

Évszaktól függően 400–1400 méternyi esőerdő-szakaszt járnak be naponta növényi táplálékok után kutatva. Leggyakrabban levelekkel, hajtásokkal, gyökerekkel, gyümölcsökkel és virágokkal táplálkoznak. A nyugati síkvidéki gorillák táplálékát nagyobb részben gyümölcsök teszik ki, a keleti síkvidékieknél a levelek és rügyek dominálnak.

Rendkívül intelligens emberszabásúak, szociális felépítésük igen összetett.

A csapatot általában egy kifejlett ezüsthátú hím vezeti, az ő feladata család védelmezése, a nőstények a különböző korú utódokra felügyelnek; ezért a gorilla csapatot gyakran háremnek hívják.

A hímek 10-12 évesen ivaréretten kiválnak a csapatból és magányosan vagy agglegény csoportban élnek, amíg saját háremet nem szereznek maguknak. A nőstények 8 -11 évesen ivaréretten elhagyják apjuk csoportját és egy másik ezüsthátúhoz csatlakoznak, ahol egy két éven belül adnak életet elöször.

A hím és a nőstények viszonya szoros, míg a nőstények nem alakítanak ki szorosabb kötelékeket egymás között, ennek oka, hogy általában nem állnak rokonságba.

A gorillák jóval kevesebbet kurkásszák egymást, mint más főemlősök.

Mint a többi emberszabásúak ők sem tudnak úszni.

A hímek testalkata lényegesen különbözik a nőstényekétől. Egyrészt nagyobbra nőnek, gyakran 100 - 120 kilóval súlyosabbak, másrészt sokkal erőteljesebbek is, mint a nőstények. A kifejlett hímeket „ezüsthátúak” hívják, mivel hátukat ezüstszürke gyér szőrzet borítja. Az effajta nemek közötti különbséget ivari kétalakúságnak vagy ivari dimorfizmusnak nevezik.

Természetes ellenségük nincs, a nagyon fiatal gorillákra a leopárd jelent veszélyt, ha a kicsi elkeveredik a csoporttól.

A gorillák mindegyikének egyéni arca van. Különösen jellegzetes az orruk alakja, olyan egyedi, mint az emberek esetében az ujjlenyomat. A terepen kutatók ezért az olyan estekben, amikor túl sok gorilla van egy helyen ahhoz, hogy arcról felismerjék őket, az orr formája alapján igyekeznek azonosítani az egyes egyedeket.

 

Testméretek: testmagasság

két lábon: 1,2–1,75 m

Tömeg: 70–275 kg

Táplálkozás: levelek, hajtások

Társas viszonyok: csoportban él

Vemhességi idõ: 251–290 nap

Utódok száma: 1 ritkán 2

Élettartam: 50 év

Veszélyeztetettség: veszélyeztetett

Elterjedés:

Afrika

 

Elterjedés: Afrika

 

Nevelőszülők listája

  • Cseley Klára
  • Csesznek Katalin
  • Galambos Gábor
  • Speizer Mónika és Szabina
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: