Manci

Nagy mara

 

  • Faj: Nagy mara
  • Ivar: Nőstény
  • Születési dátum: 1996.
  • A Fővárosi Állat- és Növénykertbe érkezett: 1997.03.18. Hollandiából

Örökbefogadom!

 

 

Nagy mara
Dolichotis patagonum
Patagonian cavy
Grosser Mara

 

Ez a nyúlra, őzre és némiképpen kengurura emlékeztető állat a rágcsálók rendjébe, azon belül a tengerimalacok rokonsági körébe tartozik. Dél-Amerika déli részének füves területein, a pampákon honos. Mivel a nyílt területen nehezen tud elrejtőzni a ragadozók elől, ezért veszély esetén inkább menekülőre fogja. Akár 45 kilométer óránkénti sebességgel is tud futni.

A nagy marára számos mozgásforma jellemző. Ha nem zavarják, akkor egyszerűen lépeget, de tud a nyúlhoz hasonló módon ugrani, és galoppozni is. További jellegzetes mozgástípusa, amikor mind a négy lábán egyszerre szökdécselve halad előre.

A nagy maráknál legtöbbször két utód születik. A kicsik nagyon fejlettek, 2-3 hónapig szopnak, és 5-6 hónaposan lényegében már felnőttnek számítanak. A természetben többször megfigyelték, hogy 10-15 pár közös üreget használ „bölcsődeként” az utódok védelmének biztosítására.

A nagymara, avagy pampa nyúl a kapibarák és a hódok után a legtermetesebb rágcsálók közé tartozik.

 

Testhossz: 69-75 cm
farokhossz: 4 cm
Tömeg: 3-16 kg
Táplálkozás: fűfélék, hajtások
Társas viszonyok: csoportban él
Vemhességi idő: 3 hónap
Utódok száma: 1-3
Élettartam: 10 év
Veszélyeztetettség: veszélyeztetettség közeli

 

Elterjedés: D-Amerika

 

Nevelőszülők listája

  • Bárány Gabriella
  • Futár Tagóvoda Földszinti Csoport
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: