Karamell

Örökbefogadom!

Alpaka
Vicugna pacos

Az alpaka a legkisebb termetű faj a Dél-Amerikában élő tevefélék páros ujjú patás képviselői között. Rendkívüli finomságú gyapjáról ismert háziasított teveféle. A kifejlett állat testtömege 45-90 kg.

Az alpaka Andokban élő, vad ősét az inkák háziasították valamikor a 2-4. században. Az  Inka Birodalomban különleges tiszteletben részesítették a fajt: gyapjából készült a királyi öltözék, és számos vallási szertartásban részt vett az „istenek ajándéka”. Már ekkor nagy hangsúlyt fektettek a vérvonalak tisztaságára és a szakszerű tenyésztésre.

A  XIX. században  Európában is felfedezték, hogy az  alpaka szőre sokkal erősebb a juhok gyapjánál és finomsága ellenére is legalább olyan jó hőszigetelő. Erre szüksége is van az állatnak, hiszen eredeti élőhelyén a magasabb hegységekben igen szélsőséges időjárási viszonyok között tartják. Ma már a világon szinte mindenütt tenyésztik. Gazdasági haszna mellett jámbor és tiszta természete miatt az alpaka egyre gyakoribb házikedvenc.

Ezeknek a bájos, a lámáknál kisebb termetű állatoknak a nevét gyakran rosszul emlegetik, vagyis két ’k’-val. Pedig az alpakka (két ’k’-val) egy fémötvözet, amiből evőeszközöket szoktak készíteni.

Az alpakák az év bármely szakában szaporodhatnak. A vemhessége igen hosszú, mintegy 11,5 hónapig tart. A csikókat általában 6 hónap után szokták elválasztani anyjuktól. A kancák körülbelül 16-18 hónapos korukra érik el az ivarérettséget, a csődörök viszont csak két éves korukra válnak szaporodóképessé.

A faj átlagéletkora 20 év körüli, de jó bánásmód esetén majdnem 30 évig is elélhet.

Elterjedés: Dél-Amerika

Nevelőszülők listája