Golo

Gorilla

 

  • Faj: Gorilla
  • Ivar: Hím
  • Születési dátum: 1980. 09. 27.
  • A Fővárosi Állat- és Növénykertbe érkezett: 1989. 05. 03-án Zürichből

A gorillák a legnagyobb emberszabású majmok.

Keleti alfajuk hímjei elérhetik a 185 cm-s magasságot, súlyuk akár 270 kiló is lehet. Állatkertünk a nyugati síkvidéki alfajt mutatja be, ők kevésbé robusztusak keleti rokonaikhoz képest.

A gorillák az afrikai esőerdők talajszintjén kisebb családi csoportokban élnek.

Természetes ellenségük nincs, még a fiatalokra is csak a leopárdok jelentenek veszélyt.

Vadon körülbelül 30 évig élnek, állatkertben akár az 50 évet is megérhetik (a legidősebb ma állatkertben élő gorilla Colo 60 éves).



Golo a vezérhím akinek súlya: 189 kg. Méretei ellenére békés és türelmes családfő.

Példás családapa, gyermekeivel szívesen játszik. Határozott fellépésével megoldja a nőstények közötti alkalomszerű civódásokat.

Egyik kedvenc eledele a "majompogácsa".

Egyetlen lánya Gorka ma a madridi állatkertben előkelő szerepet tölt be a csapatban, nagyfiai Dango és Ebobo a shanghai valamint barcelonai állatkertek ezüsthátú vezérhímjei. Bongo a legkisebb pedig nemsokára 7 éves; csíntalanságait állatkertünkben figyelemmel kísérhetik.

Örökbefogadom!

 

 

Gorilla
Gorilla gorilla gorilla
Western lowland gorilla
Westlicher Flachlandgorilla

 

A gorillák a legnagyobb főemlősök.

A hímek súlya akár a 270 kilót is elérheti.

Nappal aktívak. Talajszinten mozognak; a nőstények és a fiatalok gyakrabban másznak fára, mint a sokkal nehezebb hímek, ők csak akkor teszik ezt meg, ha valami rendkívül finom falat például gomba vár rájuk. Napjuk táplálkozással telik, amit több rövidebb szieszta szakít meg. Ilyenkor a felnőttek pihennek, a fiatalok játszanak.

Az éjszakát gallyakból és levelekből készített alvófészkekben töltik.

Átlagosan 6–13, egyedből álló csoportokban élnek, előfordulnak 30 főt számláló csoportok is.

Évszaktól függően 400–1400 méternyi esőerdő-szakaszt járnak be naponta növényi táplálékok után kutatva. Leggyakrabban levelekkel, hajtásokkal, gyökerekkel, gyümölcsökkel és virágokkal táplálkoznak. A nyugati síkvidéki gorillák táplálékát nagyobb részben gyümölcsök teszik ki, a keleti síkvidékieknél a levelek és rügyek dominálnak.

Rendkívül intelligens emberszabásúak, szociális felépítésük igen összetett.

A csapatot általában egy kifejlett ezüsthátú hím vezeti, az ő feladata család védelmezése, a nőstények a különböző korú utódokra felügyelnek; ezért a gorilla csapatot gyakran háremnek hívják.

A hímek 10-12 évesen ivaréretten kiválnak a csapatból és magányosan vagy agglegény csoportban élnek, amíg saját háremet nem szereznek maguknak. A nőstények 8 -11 évesen ivaréretten elhagyják apjuk csoportját és egy másik ezüsthátúhoz csatlakoznak, ahol egy két éven belül adnak életet elöször.

A hím és a nőstények viszonya szoros, míg a nőstények nem alakítanak ki szorosabb kötelékeket egymás között, ennek oka, hogy általában nem állnak rokonságba.

A gorillák jóval kevesebbet kurkásszák egymást, mint más főemlősök.

Mint a többi emberszabásúak ők sem tudnak úszni.

A hímek testalkata lényegesen különbözik a nőstényekétől. Egyrészt nagyobbra nőnek, gyakran 100 - 120 kilóval súlyosabbak, másrészt sokkal erőteljesebbek is, mint a nőstények. A kifejlett hímeket „ezüsthátúak” hívják, mivel hátukat ezüstszürke gyér szőrzet borítja. Az effajta nemek közötti különbséget ivari kétalakúságnak vagy ivari dimorfizmusnak nevezik.

Természetes ellenségük nincs, a nagyon fiatal gorillákra a leopárd jelent veszélyt, ha a kicsi elkeveredik a csoporttól.

A gorillák mindegyikének egyéni arca van. Különösen jellegzetes az orruk alakja, olyan egyedi, mint az emberek esetében az ujjlenyomat. A terepen kutatók ezért az olyan estekben, amikor túl sok gorilla van egy helyen ahhoz, hogy arcról felismerjék őket, az orr formája alapján igyekeznek azonosítani az egyes egyedeket.

 

Testméretek: testmagasság

két lábon: 1,2–1,75 m

Tömeg: 70–275 kg

Táplálkozás: levelek, hajtások

Társas viszonyok: csoportban él

Vemhességi idõ: 251–290 nap

Utódok száma: 1 ritkán 2

Élettartam: 50 év

Veszélyeztetettség: veszélyeztetett

Elterjedés:

Afrika

 

Elterjedés: Afrika

 

Nevelőszülők

 

Nevelőszülők listája

  • Albertirsai SE Öregfiúk
  • Bajnógel Márton
  • Baranyai Kata
  • Benyó Jázmin
  • Bogó Tamás
  • Borham Ágnes
  • Bugyó Gyima
  • Család utcai kisállatrendelő
  • Csavajda Lilla Eszter
  • Cseley Klára
  • Dobi Attila
  • Dobrovocki Viktor
  • Dr. Barta Aniko
  • Dr. Barta Anikó
  • dr. Ponyokai Judit
  • Dr. Tóth Brigitta
  • Fáró Nikoletta
  • Finta Gábor
  • Gál Nándor
  • Gorillaz Dunaújvárosi Amerikai Futball Sportegyesület
  • Gyuricza Gergely
  • Herendi Botond
  • Hoffmann Ervin
  • Horváth Ibolya
  • Hrubi Milán
  • Kartali Judit
  • Kóbor Szabolcs
  • Kovács Annamária
  • Kovács-Budai Gábor Géza
  • Laczkó Lilla
  • Matisa-Erdélyi Henrietta
  • Molnár László
  • Nagy Anikó Nyuszkó
  • Nagy Andrea
  • Nagy Anikó Nyuszkó
  • Pap Zoltánné
  • Papp Gréta
  • Peak Gym Gold
  • Pete Gergely
  • Racskó Adrián
  • Rákóczi Levente
  • Rami és Norbi .
  • Somogyi Zsuzsanna
  • Spollár László Charles
  • Steiber Szilvia
  • Szabó Tamás
  • Szabó Zoltán
  • Szalkovszky Tibor és Takács Krisztina
  • Szőke Zsuzsanna
  • Szűcs László
  • Tarcsi Szilveszter és Lizicska Noémi
  • Tátrai Orsolya
  • Tóth Balázs
  • Tóth Krisztián
  • Tunyogi Anna Luca
  • Zsámpár Rózsa
  • Zuglói Hajós Alfréd Ált.Isk. 2.B osztály
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: