Godzilla

Komodói varánusz

 

  • Faj: Komodói varánusz
  • Ivar: Nőstény
  • Születési dátum: 2012. 09. 30.

Az ifjú „sárkány” 2012. szeptember 30-án kelt ki a tojásból a Rotterdami Állatkertben, ahonnan egyéves korában került Jersey-re. Onnan pedig 2017. júliusa során érkezett meg a mi Állatkertünkbe.

Godzillát – mert így hívják az új komodói varánuszunkat – nem Irwin mellé szánjuk párnak, ugyanis a faj tenyészprogramjának keretében az a megállapodás született a részt vevő állatkertek között, hogy a genetikai sokféleség megőrzése érdekében a szűznemzésből született hímeket (csak hímek születhetnek így) nem szaporítjuk tovább. Középtávon azonban azt tervezzük, hogy Godzilla mellé egy megfelelő korú hímet is hozunk majd.

Kedvenc étele: pisztráng

Örökbefogadom!

 

 

Komodói varánusz
Varanus komodoensis
Komodowaran
Komodo Dragon

 

Élőhelyének csúcsragadozója. Minden ehetőt elfogyaszt, de megelégszik a dögökkel, és ha úgy hozza a sora, saját fajtársait is megeszi. A fiatal példányok az eleséggé válás ellen úgy védekeznek, hogy a fák lombjai közé másznak – amihez a felnőttek már túl nehezek. Mindaddig ott élnek, amíg elég nagyok nem lesznek ahhoz, hogy megvédjék magukat.

Amíg a többi varánuszféle hosszát 2/3 részben a farok, 1/3 részben a testhossz teszi ki, addig a komodói varánusznál ez az arány fele-fele. Erős, hosszú végtagjai, lábanként 5-5 kapaszkodásra kiválóan alkalmas karommal, egyenletesen vékonyodó farka és jókora élénksárga nyelve van, mely kiöltéskor azt a képzetet kelti, mintha láng csapna ki a szájából.

Meglehetősen későn, csak 1912-ben írta le a tudomány számára Peter A. Ouvens, a buitenzorgi (Jáva) botanikus kert vezetője. Ennek oka, hogy a Komodo melletti Sumbawa sziget kormányzója szigorúan zárt börtönszigetnek használta, ezért nem szereztek tudomást az ott élő sárkányokról, amit 'boeaja darat'-ként, azaz szárazföldi krokodilként emlegettek a nagynéha odavetődő gyöngyhalászok.

 

Testméretek: testhossz: 3 m
Tömeg: 100-165 kg
Táplálkozás: ragadozó, dögevõ
Társas viszonyok: magányosan él
Szaporodás: 15-16 db tojás
Kelési idõ: 7-8 hónap
Veszélyeztetettség: sebezhetõ

 

Elterjedés: Indonéz-szigetvilág

 

Nevelőszülők listája

  • Béres Hajnalka
  • Horváth Renáta és Heiter Dávid Tamás
  • Krivosej Szilvia
  • Takács Zétény
  • Tordai Zsolt
  • Witzl Botond
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: