Gafi

Bukázó sas

 

  • Faj: Bukázó sas
  • Ivar: Tojó
  • A Fővárosi Állat- és Növénykertbe érkezett: 2011.február 14.

A faj különlegessége a sasok és rokonaik körében ritka, különösen a hímek esetében színes tollazat. Vadászat közben mutatott rendkívüli manőverezőképességéről kapta magyar nevét, amely a gyorsabb madarak elfogására is alkalmassá teszi.

Örökbefogadom!

 

 

Bukázó sas
Terathopius ecaudatus
Bateleur eagla
Gaukler

 

A Szaharától délre, nyílt, szavannás területeken él. Rövid farka miatt jellegzetes, más sasoktól eltérő röpte van: repülés közben ugyanis gyakran billeg. Főként madarakra, rágcsálókra vadászik, de néha kisebb antilopokat is zsákmányul ejthet. A párok magányos fákra építik fészküket, amelyet aztán több éven át használnak. A tojáson a tojó kotlik, a hím közben táplálék után jár.

Ennél a fajnál rendszerint a tojók nőnek nagyobbra. Gyakran időznek faágakon, vagy valamilyen magasabb tereptárgyon, hiszen más ragadozó madarakhoz hasonlóan õk is szeretik belátni egész környezetüket.

Bár a bukázó sasok ügyesen vadásznak, a legújabb kutatások szerint táplálékuk kétharmadát dögök képezik. Gyakran más ragadozókat zavarnak el zsákmányuktól. A motorizáció is kedvez nekik: nagyon sok elütött antilopot a bukázó sasok „takarítanak” el.

 

Testméretek:

testhossz: 60–75 cm

szárnyfesztáv: 1,75–1,8 m

Tömeg: 2–3 kg

Táplálkozás: ragadozó, dögevő

Társas viszonyok: párban él

Költési idő: 52–60 nap

Fészekalj: 1 tojás

Élettartam: 20–25 év

Veszélyeztetettség: kevéssé fenyegetett

Elterjedés: Afrika

 

Elterjedés: Tanzánia

 

Nevelőszülők listája

  • Babar Viktor
  • Balogh Borbála
  • Czeglédi Alex
  • Cziráki Zsolt
  • Dunakeszi Fazekas Mihály Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola
  • Erdős Zsuzsanna
  • Farkas György
  • Tóth Viktor Zoltán
  • Zsinka Bernadett
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: