Éduárd

Fekete hattyú

 

  • Faj: Fekete hattyú
  • Ivar: Hím
  • A Fővárosi Állat- és Növénykertbe érkezett: 2011.12.15

Egyetlen fekete színű hattyúfaj

Nyugat- Ausztrália állam nemzeti madara

Örökbefogadom!

 

 

Fekete hattyú
Cygnus atratus
Tauerschwan
Black swan

 

Bár Ausztrália az őshazája, betelepített madárfajként Új-Zélandon és Európában is előfordul. Tavak, folyók és mocsaras területek közelében él, nemcsak édesvízi, hanem sós- és brakkvízi környezettben is. A párok néha külön, néha nagyobb kolóniákban fészkelnek. Rövid távú vonuló, illetve nomád faj, amely leginkább az éjszakai órákban aktív.

A fekete hattyú tápláléka nagyrészt olyan vízinövényekbõl áll, amelyek teljes
egészében a víz felszíne alatt nőnek. Hosszú nyaka éppen azt a célt
szolgálja, hogy könnyebben hozzáférjen ezekhez a növényekhez anélkül,
hogy teljes egészében a víz alá kelljen merülnie.

A fekete hattyú fiókák nem feketék, hanem inkább szürkés színűek.
Kikelésük után azonnal úszni tudnak, bár fiatalon szívesen utaznak a felnőttek hátán a fárasztó úszás helyett. Héthónapos korban már repülni is tudnak, de a következő évi szaporodási időszak kezdetéig még szüleikkel
maradnak.

 

Testméretek: testhossz: 1,1-1,4 m
szárnyfesztáv: 1,6-2 m
Tömeg: 3,7-8,7 kg
Táplálkozás: vízinövények
Társas viszonyok: csoportban él
Költési idõ: 35-48 nap
Fészekalj: 5-6 tojás
Élettartam: 25-35 év
Veszélyeztetettség: kevéssé fenyegetett

 

Elterjedés: Délnyugat- Ausztrália, Tasmánia

 

Nevelőszülők listája

  • Antal Bori és Szalay Ákos
  • Merkl Dóra és Hernádi Balázs
  • Pataky Péter
  • Varranai Csilla
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: