Dietrich

Kaffer szarvasvarjú

 

  • Faj: Kaffer szarvasvarjú
  • Ivar: Hím

Alapvetően társas madár, a csapatok akár 100 km²-t is elérő territóriumot tartanak fenn, amelyről repülve űzik el a betolakodókat. Hajnaltájt hangos kiáltásokkal figyelmeztetik fajtársaikat birtokuk elkerülésére.

Örökbefogadom!

 

 

Kaffer szarvasvarjú
Bucorvus leadbeateri
Southern ground hornbill
Kaffernhornrabe

 

A nyíltabb, szavannás területeket kedvelik, de a fészkeléshez fákra is szükségük van. Általában 5–10 állatból álló csoportokban élnek. Bár képesek rá, viszonylag nehézkesen repülnek, ezért legtöbbször a talajszinten közlekednek, és táplálékukat is így kutatják fel. Étlapjukon főként apróbb állatok, rovarok, kisemlősök, csigák, békák, kisebb hüllők és gyümölcsök szerepelnek.

A fej és a nyak egy részén nem tollak, hanem csupasz bőr található. Ennek színe alapján lehet eldönteni, hogy az állat milyen nemű. A hímek bőre egyöntetűen vöröses színű, a tojóké egyes részeken kékes–ibolyás árnyalatú.

A szarvasvarjak roppant intelligens és ügyes vadászok, a nehezebben elfogható zsákmányt gyakran egymással összefogva kerítik be. Hatalmas és erőteljes csőrük segítségével nyúl méretű zsákmányállattal is elbánnak, sőt, nagyobb állatok tetemeit is fel tudják szabdalni.

 

Testméretek: testmagasság: 0,9–1,3 m

szárnyfesztáv: 1,6 m

Tömeg: 3–4,5 kg

Táplálkozás: apró állatok

Társas viszonyok: csoportban él

Költési idõ: 37– 43 nap

Fészekalj: 2 tojás

Élettartam: 30 év

Veszélyeztetettség: sebezhető

Elterjedés:

Afrika

 

Elterjedés: Afrika

 

Nevelőszülők listája

  • Boldizsár Andrásné
  • Jáki Tamás
  • Vaskakas Bábszínház
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: