Csőri

Sárga-kék ara

 

  • Faj: Sárga-kék ara
  • Ivar: Tojó
  • Születési dátum: 2000.08.08

Más néven közönséges arapapagáj

Örökbefogadom!

 

 

Sárga-kék ara
Közönséges arapapagáj
Ara ararauna
Gelbbrustara
Blue and gold macaw

 

Elterjedési területe Panamától Észak-Argentínáig nyúlik. A folyómenti erdőségeket, mocsaras és nyíltabb vidékeket egyaránt kedveli. Táplálékának zömét vastag héjú termések, magvak, gyümölcsök, hajtások és levelek alkotják. Bár alapvetően párban él, a természetben gyakran csapatostul repül, és a gazdagabb
táplálkozó helyeknél több tucat állat is összegyűlhet.

A sárga-kék ara színes tollruhája már az első európai felfedezőket is meghökkentette. Azóta is vitatott, mire szolgál. Némelyek úgy vélik, hogy az álcázásban van szerepe, hiszen ezek az állatok gyakran repülnek nyíltabb vidéken, ahol a kék ég és a káprázó napsütés az uralkodó. Más vélemények szerint a fajtársak felismerését segíti.

Fészkét odvas fák üregében alakítja ki. Rendszerint erős csőrével kivésve igazítja kényelmesre az odút. A tojások kiköltése a tojó feladata. A kikelt fiókákat a két szülő közösen táplálja felöklendezett táplálékkal. Mesterséges nevelés esetén ezt a pépes anyagot a gondozók állítják elő és fecskendővel juttatják az állat csőrébe.

 

Testméretek: testhossz: 0,8-0,85 m
Tömeg: 1-1,4 kg
Táplálkozás: magvak, gyümölcsök
Társas viszonyok: párban él
Költési idõ: 24-28 nap
Fészekalj: 2-3
Élettartam: 30-40 év
Veszélyeztetettség: kevéssé fenyegetett

 

Elterjedés: Közép- és Dél-Amerika

 

Nevelőszülők

 

Nevelőszülők listája

  • Csető Csilla
  • Dubecz-Klapka Judit Klára és Dubecz György
  • Földes Kíra
  • Garics Csilla
  • Plavecz Éva
  • Simon Alina Réka
  • Udvari József
  • Wolf Balázs
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: