Bohus

Manul

 

  • Faj: Manul
  • Ivar: Hím
  • A Fővárosi Állat- és Növénykertbe érkezett: 2019. 01. 29.

Örökbefogadom!

 

 

Manul
Otocolobus manul
Pallas’s cat
Manul, Pallaskatze

 

Közép-Ázsia füves pusztáin, és hegyvidékein előforduló kistestű macskafaj. Mérete és színezete hasonló a mi házimacskánkéhoz, de hosszú, dús szőrzete azonnal megkülönbözteti tőle. Szőrméjéért régóta vadászták, napjainkban már kisebb mértékben, de továbbra is elejtik. Állatkertekben ritkán látható, nehezen tartható, érzékeny faj. 

A manul pupillája kerek, nem pedig függőleges, rés alakú, mint a házimacskáé. 

A manul bundája az egyik legsűrűbb az emlősök között.


 

Testméretek:

testhossz: 46-65 cm

farokhossz: 20-30 cm

Tömeg: 2,5-4,5 kg

Táplálkozás: ragadozó

Társas viszonyok: magányos

Vemhességi idő: 70 nap

Utódok száma: 2-4

Élettartam: 11 év

Veszélyeztetettség: mérsékelten fenyegetett

 

Elterjedés: Közép-Ázsia

 

Nevelőszülők listája

  • Togobickij Vera
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: