Benjamin

Hóbagoly

 

  • Faj: Hóbagoly
  • Ivar: Hím
  • Születési dátum: 2017. 06. 17.
  • A Fővárosi Állat- és Növénykertbe érkezett: 2018. 11. 02.

Örökbefogadom!

 

 

Hóbagoly
Nyctea scandiaca
Snowy owl
Schnee–Eule

 

Az Északi–sarkvidék legnagyobbra növő madárfaja. Más baglyokkal ellentétben jobbára nappal aktív. Legfőbb tápláléka a lemming, de más rágcsálók, nyulak, különféle vízimadarak és időnként halak is szerepelnek az étlapján. Költöző faj, nyáron Alaszka, Kanada, Grönland, Észak–Skandináva és Észak–Szibéria vidékén találkozni velük, telente délebbre is előfordulnak.

Szinte teljes testfelületét fehér alapszínű, sokszor fekete foltokkal tarkázott tollazat borítja. Még a lábat és lábujjakat is tollak fedik. Ezzel a hőszigeteléssel az állat még –50 °C-os hőmérsékleten is képes fenntartani 38–40 °C-os testhőmérsékletét.

 Ha sok a táplálék, a tojó akár tucatnyi tojást is rakhat, de szűkös időkben egy–kettő az általános. A kikelő fiókák előbb világos–, majd sötétszürke pihés tollat viselnek. Ennek sokkal jobb a hőszigetelő képessége, mint a felnőtteké, ráadásul színe miatt is jobban átmelegszik a napon. Így a fiókák elkerülik a végzetes kihűlést.

 

Testméretek: testhossz: 63–73 cm

szárnyfesztáv: 170 cm

Tömeg: 1,4–2,5 kg

Táplálkozás: rágcsálók, madarak

Társas viszonyok: magányosan él

Költési idõ: 32–34 nap

Fészekalj: 3–11 tojás

Élettartam: 10–20 év

Veszélyeztetettség: kevéssé fenyegetett

Elterjedés:

Eurázsia, Észak–Amerika

 

Elterjedés: Észak és közép Ázsia

 

Nevelőszülők listája

  • Csóré Ádám Mihály
  • Dunakeszi Fazekas Mihály Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola
  • Farkas Tímea
  • Földesi Levente
  • Rózsakert Óvoda
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: