Óriáslabda az orrszarvúnak

2018-09-21

Ha játékos állatokra gondol valaki, inkább jut eszébe egy gombolyaggal bíbelődő kiscica, mint a mozdony-méretű rinocéroszok. Pedig nekik is szükségük van figyelem lekötő foglalatosságra, változatos ingerekre.

 

Az állatkerti állatok egyik legnagyobb ellensége az unalom. Míg a szabad természetben meg kell dolgozniuk az élelemért, védekezniük kell ilyen-olyan ellenségekkel szemben, itt készen kapnak minden számukra szükséges dolgot, a legjobb minőségű élelemtől kezdve az állategészségügyi ellátásig. Az állatkerti szaknyelv környezetgazdagításnak hívja azokat a segédeszközöket, amelyekkel megtörhető a fenyegető monotonitás, aktív cselekvésre késztethető az állat, mégpedig számára is szórakoztató módon.

Az Állatkerti Alapítvány egyik fő feladata éppen az állatkerti állatok jólétének támogatása. Ezért ajándékoztunk ismét "játékokat", foglalkoztató eszközöket, most elsősorban olyan állatoknak, akik még nem kaptak korábban ilyet. Így jutott óriáslabdához Zafriel, az orrszarvú bika, aki igencsak gyanakodva bámulta a kifutójában felbukkant, majd egy méter átmérőjű meglepetést. Hasonlóan reagált Layla is a labdára. (Orrszarvúinkat ezzel is köszöntjük a szeptember 22-i Nemzetközi Orrszarvú Nap alkalmából, csatlakozva minden olyan kezdeményezéshez, amely felhívja a figyelmet e kihalás szélén álló faj kiemelt védelmének fontosságára.)

Állati jó ajándékot – etetőlabdát – kaptak a zebramanguszták – persze – kisebb és lisztkukaccal töltve, a szurikáták pedig még kisebbet. A sajtónyilvánosság előtti program keretében nem is minden állat kapta meg rögtön az ajándékot. A zebrák például – akiket a gondozóik félénkebb, az újdonságokkal óvatosabban ismerkedő jószágoknak ismernek – majd csak később, egy nyugalmasabb időben, a kameráktól nem zavartatva ismerkednek meg játékgömbükkel.

Alapítványunk  – alapító okiratában lefektetett feladatának megfelelően – az Állatkert érdekében, az állatkerti állatok javára gyűjt adományokat. Ezt szolgálja örökbefogadási programunk is, a sokak által felajánlott személyi jövedelemadó 1% is. Az állati játékok programra most közel másfél millió forintot költöttünk. Soknak tűnik egy tucatnyi műanyag labdáért, de ezek a szerkezetek kimondottan az állatkerti állatok igényei szerint lettek kifejlesztve, teljesen biztonságosak, nem tartalmaznak egészségre ártalmas műanyagot és meglehetősen tartósak is. Az Alapítványunk két évvel ezelőtti ajándék csomagjában átadott elefántlabdával például Asha után most már kisöccse, Arun játszik rendszeresen.