Nur-Nuru-Bin és Vobara

2015-03-05

Nur-Nuru-Bin (az ausztrál őslakosság nyelvén: déli szél) és Vobara, a budapesti Állatkert első két koalája március 6-tól várja a látogatókat kényelmes, új kifutójukban, a régi Parasztudvar helyén.

 

 

Magyarországi Állatkertben még soha nem voltak koalák, de több éves előkészítő munka után (egyeztetések, építkezések, gondozói kiképzések, stb.) végre itt vannak, sőt, a karantén-idő leteltével péntektől már láthatók is a közönség számára.

Két fiatal hím érkezett állatkertünkbe: Vobara, a Duisburgi Állatkertben látta meg a napvilágot, míg társa, Nur-Nuru-Bin a belgiumi Planckendael Állatkertben született. Bár erős túlzás „társként” emlegetni őket, hiszen két hím koala nehezen fér meg egymással. Napjaikat is két, egymástól elválasztott kifutóban élik. (A világ viszonylag kevés számú, koala-tartással foglalkozó állatkertje általában hím állatokkal kezdi, hogy kiderülhessen: valóban jól érzik-e magukat náluk a koalák. S ha ez néhány év alatt bebizonyosodott, akkor kérhetnek nőstény állatot is a koala-programban.)

Vobara

A koala-jólét fontos tényezője a friss eukaliptusz-hajtás. Minthogy éghajlatunkon csak melegházban teremne meg a jellegzetes illatú növény, Budapestre Dél-Angliából érkezik repülővel hetente kétszer az eukaliptusz. Mégpedig többféle faj friss hajtásai, hogy koaláink kedvükre kiválogathassák, naponta váltakozó ízlésüknek megfelelően az elfogyasztandó 60 dekányi lombot.

Alapítványunk is készült a koalák fogadására, sőt, örökbefogadására. Az budapesti koalák kiemelt támogatója a DHL Express, - ez a cég biztosítja az eukaliptusz-hajtások szállítását - ők viszont nem indulnak a meghirdetett koala-örökbefogadási akciónkon.

Az első 149 örökbefogadó között ugyanis értékes nyereményeket sorolunk ki.

Koaláink várják kedves örökbefogadóikat!

Nur-Nuru-Bin örökbefogadása itt

Vobara örökbefogadása itt