Nagy állat – nagy étvágy

2020-04-16

A magyar nyelvben a nagy étvágyat a farkassal társítjuk (farkasétvágy), nyilván azért, mert a magyarság olyan területen élt története során, ahol nem éltek elefántok.

Az elefánt egyike földünk legtöbbet evő állatainak, természetes élőhelyükön a nap 24 órájából mintegy 16-ot evéssel töltenek el, nagy távolságokat is bejárva a szükséges élelmiszermennyiség összegyűjtésére.  Egy felnőtt állatnak (3-505 tonna) naponta kb. 150 kiló táplálékra van szüksége. Ha végig gondoljuk, hogy az elefánt növényevő, és a növényi táplálék (fű, lomb) bizony nem túl fajsúlyos, belátható, hogy ez a mennyiség egy kisebb szénaboglyának felel meg.

Érthető azonban, hogy miért kell ennyit ennie: a természetben élő, legelgető elefántok által elérhető növényi táplálék tápanyag szempontjából igen gyenge minőségű, valamint az elefántok csak a bélrendszerükben élő baktériumuk segítségével képesek feltárni ezeket a tápanyagokat, és a megevett növényi részek egy része emésztetlenül megy keresztül rajtuk.

Az állatkerti elefántok természetesen jobb minőségű, zöldségekkel, gyümölcsökkel feljavított takarmányt kapnak, így nekik nem kell megenniük egy egész szénaboglyát, és nem kell 16 órán keresztül enniük.

Assam, Angel és Arun, a három elefántunk együttesen nagyjából napi 250-350 kg takarmányt eszik meg. Ebből a széna mennyisége 200-300 kg, a zöldségeké és gyümölcsöké pedig 50 kg, amiben sárgarépa, alma banán mellett különböző idényzöldségek és gyümölcsök szerepelnek.