Micsoda év volt!

2016-12-31

Méltatásához nem is kellene mást tenni, mint végigpergetni a naptár lapjait: szinte valamennyi napra jutott érdekes, értelmes tennivaló Alapítványunk életében, amivel segítette az Állatkert lakóinak életét és gazdagította a látogatók élményeit. 

 

A teljes felsorolás helyett azonban csak szemezgetünk, felidézve legkedvesebb emlékeinket a 2016-os évből. Kezdjük talán azzal az élményterápiás programmal, amelynek során 120 fogyatékkal élő gyermeket (vakokat és csökkent látásúakat, mozgássérülteket és értelmi fogyatékosakat) ismertettünk meg az Állatkert – és ezen keresztül az élővilág - csodáival, az Új Európa Alapítvány által kiírt pályázat segítségével.

Persze, állataink sem maradtak „élményterápiás” program nélkül, hiszen számukra indítottuk a „Játékot az állatoknak” programot (a MagNet Bank KAP programjának támogatásával), amely gyermeknap táján tetőzött: ekkor adtuk át az elefántoknak és vízilovaknak az óriáslabdát, a keáknak a titok-dobozokat, az aráknak és mókusmajmoknak a kókusz-füzéres etetőket, az orángutánok új takarókat és vödröket kaptak, s még tucatnyi más állat – a Cebu-szigeti disznóktól kezdve a varikig - különböző etetőlabdákat és kongokat. 

S hányféle élményt sikerült még nyújtanunk kicsiknek, nagyoknak! Az Állatkertben sokszor sétálgató óriás-koalánk ölelgetésével, az esti séták különleges állatbemutatóival, a KRESZ-Szafari megrendezésével, az állatkerti fesztiválok  és rendezvények támogatásával, a zsiráfetetések lebonyolításában való részvétellel, - hogy csak néhányat emeljünk ki a sok-sok tevékenység közül. Segítettük Alapítónkat, az Állatkertet is: támogattuk például az óriásvidrák kifutójának fűtés-korszerűsítését, az állatorvosi munkát különleges táplálék kiegészítők és gyógyhatású készítmények beszerzésével, illetve az állatok minőségi takarmányozását. De talán elsőként kellett volna említeni ebben a sorban, hogy alaposan kivettük részünket a Fővárosi Állat- és Növénykert alapításának 150. évfordulója megünnepléséből!

Honnan jutott minderre? Támogatóink nagylelkű segítségével. Ezt az évet gazdagította a 2015-ös év személyi adó 1%-ának felajánlásából befolyt tekintélyes összeg: több mint hét millió forint! Ez bizonyítja, hogy egyre többen szavaznak hitelt alapítványunknak tevékenységünk fontosságát belátva és meggyőződve arról, hogy jól használjuk fel adományukat. (Ennek bizonysága az is, hogy felvételt nyertünk az Etikus Adománygyűjtő Szervezetek önszabályozó Testületébe.)

Fő támogatóink emellett az állatkerti nevelőszülők, az állatkerti állatok örökbefogadói. Adományaikat a számukra rendezett két szülői értekezleten köszöntük meg, egész napos szórakoztató programot is biztosítva az Állatkertben.

A jövő éviekre remélhetően még többen eljönnek majd, hiszen idén decemberben több százan kaptak  karácsonyi ajándékul örökbefogadást. S köszönettel tartozunk kiemelt támogatóinknak is: azoknak a cégeknek, akik pénzadományokkal vagy szakterületüknek megfelelő önkéntes munkájukkal segítették, hogy minél eredményesebben dolgozhasson Alapítványunk.

Köszönjük ezt a remek évet mindenkinek! Adományozóinknak, támogatóinknak, önkéntes munkatársainknak, az Állatkert valamennyi dolgozójának, - nélkülük nem sikerülhetett volna! Számítunk rájuk jövőre is, hiszen csak  közös tevékenységünkkel válhat valóra a jókívánság: eredményekben gazdag, boldog új évet kívánunk mindenkinek!