Mi volt tavaly, mi lesz jövőre?

2021-01-01

„Mit van mit kivánni még/Ily áldott időben? Adjon Isten, ami nincs, Ez uj esztendőben.”

Arany János új évi jó kívánsága tökéletesen leírja 2021. évének első reggelét. Napfényes, áldott időben kérjük mindazt, ami nem adatott meg tavaly.

Elsősorban egy egészséges esztendőt kívánunk az Állatkert minden lakója, dolgozója és minden látogatója számára. Hogy miért ez a fő kívánságunk, azt mindenki tudja. De talán közel a megoldás és folytathatjuk mindazt, amit legjobban szeretünk: állataink örökbe fogadói gond nélkül meglátogathatják kedvenceiket, Alapítványunk pedig gondoskodhat arról, hogy Alapító Okiratának megfelelően az Állatkert fejlődéséért, lakóinak jól létéért dolgozhasson.

Bizton állíthatom, a lehetőségekhez mérten idén is megtettünk mindent, de hát azok a fránya körülmények… Igyekeztünk a zárva tartás napjaiban is hűen tudósítani a tiszteletbeli nevelőszülőket arról, hogyan élnek örökbe fogadott kedvenceik. Erre persze csak az online tér adott lehetőséget, ahol a korábbiak többszörösége fokoztuk aktivitásunkat. „Rávettük” például állatainkat, hogy nevük napján emailben köszöntsék fel örökbe fogadóikat. Anyák napján és Karácsonykor pedig képeslap-küldő szolgálatot indítottunk, hogy állatkerti üzenettel köszönthessék szeretteiket azok, akik személyesen nem ölelhetik át a számukra kedveseket.

Kisfilmeket készíttettünk az állatkert lakóiról, naponta több képet osztottunk meg, játékokat, akciókat hirdettünk, sőt, még az évente szokásos nevelőszülői értekezletet is virtuálisan tartottuk meg, védve támogatóink, állataink és gondozóik egészségét.

Tudjuk, mindez nem pótolhatta a személyes találkozások élményét, de talán mégis sikerült némiképpen kárpótolni az Állatkert barátait.

Erre vall a számos köszönő levél, az, hogy facebook oldalunk kedvelőinek száma tízezer fölé emelkedett, és az, hogy nagyon sokan biztosították támogatásukról Alapítványunkat és rajtunk keresztül az Állatkertet. Az örökbefogadások száma az Állatkert zárva tartása idején  sem csökkent, pedig év végére egy súlyos adósságunk is felhalmozódott: több, Alapítványunk hatókörén túli szerencsétlen körülmény miatt nem készültek el az év utolsó három hónapjában az örökbefogadók számára rendszeresített nevelőszülői kártyák, amelyekkel 2021-ben a május 16-i és október 3-i Állatkerti Nevelőszülők Napján meglátogathatják (térítésmentesen) az örökbe fogadott állatukat, s meggyőződhenek arról, hogyan is használjuk fel támogatásukat az Állatkert javára. Reményeink szerint januárban elkezdhetjük a nevelőszülői kártyák kipostázását.

Jól debütált viszont az áprilisban beindított platformunk, az „Egy falatka Állatkert” – amin kis összegű adományokkal lehet támogatást küldeni –, az év végéig közel másfél millió forint érkezett ezen keresztül a számlánkra.

Mire fordítottuk idén a támogatásokat? Néhány jellemző példa, a teljesség igénye nélkül. Elsőként gyermeknapra, majd az Állatkert születésnapján vettünk nagy értékű környezetgazdagító eszközöket, - voltaképpen játékokat – az állatkert lakói számára. De ugyanebből a keretből fizettük Arun születésnapi óriás labdáját valamint Móric és Buda születésekor azokat a foglakoztató eszközöket, amelyek a megnövekedett számú orángután család zavartalan életét könnyíthették meg a gondozók.

Segítettünk Zulu, a kézzel nevelt szurikátakölyök kezdetben szükségessé vált gyógytápszereinek beszerzésében és néhány különleges állatorvosi igény kielégítésében. Támogattuk az Állatkert természetvédelmi programjainak megvalósítását, így például legutoljára az Állatkertünkben sikeresen szaporodó tarvarjak fiókáinak visszatelepítését eredeti élőhelyükre.

S mindeközben igyekeztünk megteremteni a lehetőségét annak, hogy a jövőben – most már idén – folytathassuk a környezet- és természetvédelmi szemlélet kialakítását, erősítését célzó ismeretterjesztő programjainkat. Sikerrel pályáztunk az Agrárminisztérium Zöld forrás pályázatán egy általános iskolásoknak szóló vetélkedő megrendezésére, amit Kölyökidő az állatkertben címmel hamarosan meg is hirdetünk.

Másik sikeres pályázatunknak köszönhetően folytathatjuk az évek óta tartó élményterápiás sorozatunkat a fogyatékkal élő gyermekek számára. Az autisták, az értelmi fogyatékos, a mozgáskorlátozott, valamint a vakok és csökkent látók után a MOL Alapítvány segítségével idén a Down kóros gyerekek és családtagjaik számára biztosíthatunk különleges élményeket az Állatkertben, a Down Alapítvány szakembereinek közreműködésével megszervezve programjaikat.

Nagyon reméljük, hogy tavasszal már ezek a programok is elindulhatnak, s a látogatók is mihamarabb felkereshetik az Állatkertet, s Alapítványunkat.

Addig is jó egészséget, boldog új évet kívánunk az Állatkert – és az Állatkerti Alapítvány – minden barátjának, támogatójának.