Mi dolgunk a világon?

2015-07-17

Mármint az Állatkerti Alapítványnak. Vörösmarty után, szabadon: „küzdeni. Erőnk szerint a legnemesbekért”, azaz támogatni alapítónk, a Fővárosi Állat- és Növénykert törekvéseit az állatkerti állatok tartási körülményeinek javításában, a természetvédelmi, fajtamegőrzési munkájában, a még hatékonyabb ismeretterjesztés megvalósításában. A 2014. év hivatalos közhasznú beszámolójában szereplő számok csak az igazán hozzáértőknek mondanak sokat. Íme, egy kis szöveges kiegészítés  a könnyebb értelmezéshez.

 

Az állatkertnek – közérdekű feladatai megvalósítására - átutaltuk az SZJA 1%-ból kapott teljes összeget, 4,583 M forintot. Ez az összeg sajnálatos módon kevesebb volt ugyan az előre tervezettnél, de legalább ennyivel is támogathattuk a Fővárosi Állat- és Növénykertet.

A gyűjteményes munkát tárgyi  adományokkal is segítettük: chip-leolvasókat vettünk (majd egymillió forint értékben) a veszélyeztetett állatfajok egyedi azonosítására, a gyűjteményi nyilvántartás megkönnyítésére. 

Az állatorvosok diagnosztikai munkáját segítendő digitális mérleget szereztünk be az állatok fejlődésének nyomon követésére.A tavalyi évben kialakított óriásvidra kifutó minőségi berendezéséhez is hozzájárultunk.

Az eddigi tevékenységünktől teljesen eltérő, de az Alapítót céljai meg-valósításában segítő   tevékenységünk volt, hogy részt vettünk  a tavaly megnyílt Holnemvolt Park berendezésében. Jelmezekkel és játékokkal támogattuk a Manófalva kialakítását, a Kiállító terem berendezését (több százezer forint értékben), valamint a vurstli-hangulatot vissza-idéző játékok beállítását, amit nagy kedvvel használtak tavasztól őszig a Holnemvolt Park látogatói a nyitvatartási időben. Ez a közel milliós beruházásunk is segítette az Állatkertet, hogy a HNVP területén kiala-kított új bemutató tér jól szolgálhassa a kisgyermekes családok kulturális szórakozását: miközben megismerik az ottani állatgyűjte-ményt, a hajdani városligeti vurstli hangulatot is megtapasztalhassák.

Az Állatkert tudományos munkáját is segítettük.  Így például részt vettünk a 2014. őszén rendezett EASA konferencia szervezésében és lebonyolításában. Az egyes hetes program során önkéntesekkel segítettük a szervezők munkáját az Állatkertben tartott szakmai programon. Több más nagy rendezvény - így például a  Magyar Természetvédők Szövetsége 25 éves jubielumi rendezvényének is házigazdái voltunk.

 

Alapítványunk minőségi saját logós nyomdai termékeket, saját állatfotós naptárakat is készíttet a Fővárosi Állat- és Növénykert számára, amelyek kedves ajándéktárgyak is egyúttal a vendégeik számára. 

Az anyagi támogatáson túlmenően jelentős szervezési tevékenységet és önkéntes munkaerőt biztosítottunk több jelentős állatkerti esemény lebonyolításához. Így például részt vettünk a jótékony célú „Sérült gyermekek napja” és a Dreamnight programok rendezésében, vagy a Múzeumok éjszakája, Állatkertek éjszakája, az Állatszeretet fesztivál lebonyolításában, valamint a Holnemvolt Parkban megrendezett Korzoó (Mozgó Piac) rendezvénysorozat megszervezésében.

Folytattuk az évek óta közkedvelt tevékenységeinket, amelyek sajátos ismeretterjesztő programok: tavasztól őszig kéthetente Esti sétákat szerveztünk az Állatkertben. A „Fogadj örökbe” programunk keretében pedig az állatkerti nevelőszülők számára két szülői értekezletet tartottunk, amelyeken szórakoztató formában a felelős állattartás fontosságára is felhívjuk a figyelmet.

Fokozott hangsúlyt fektettünk arra, hogy az Állatkert támogatásáért folytatott munkánkról tájékoztassuk a nagyközönséget: ennek érdekében megújítottuk Alapítványunk honlapját és sokszorosára fokoztuk a Facebook aktivitásunkat.

Így tevékenységünk egyes elemeiről biztosan sokan tájékozódhattak már. De ez a kis összefoglaló remélhetőleg hozzájárul ahhoz, hogy átfogóbb képet kaphassanak Alapítványunk közhasznú tevékenységéről.