Megvan a győztese a Kölyökidő az Állatkertben ismeretterjesztő vetélkedőnek

2022-04-06

Tudjátok mit jelent a következő kifejezés: Odontomachus Monticola? Egy hangyafaj nevét. De sokkal érdekesebb, hogy ezen a csapatnéven indult a Kölyökidő az Állatkertben ismeretterjesztő vetélkedőn, amelyik megnyerte a versenyt!

 

Lezárult a Kölyökidő az Állatkertben című ismeretterjesztő vetélkedő, amelyet Alapítványunk az Agárminisztérium Zöld Forrás pályázatának támogatásával hirdetett meg általános iskolák 7-8. osztályos diákjai számára, még 2021. novemberében. A vetélkedőn 80 csapat regisztrált az ország minden tájáról (https://kolyokido.allatkertialapitvany.hu/), s a versenykiírás értelmében a négy online lebonyolított selejtezőforduló után a legjobb tíz csapat kapott lehetőséget arra, hogy részt vehessen az Állatkertben rendezett döntőn.

Igazán okos, talpraesett, kiváló csapatjátékos diákokat ismertünk meg a döntőben, akik nagyon szoros versenyt vívtak, miközben végigjárták az Állatkertet, hogy megoldják a csalafinta feladatokat. A kérdések az élővilág szinte valamennyi területét érintették a növényegyüttesektől kezdve az evolíciós táplálkozási láncokig, az ökológiai egyensúly felbomlása okozta problémákig, vagy akár az állatok egyedi azonosítását szolgáló metodikák kidolgozásáig. Olvasniuk kellett „vaktérképet”, - hogy azonosíthassák a veszélyeztetett nagyragadozók életterét, tájékozódniuk kellett medvekoponyákon, - hogy levonhassák a klímaváltozás tanulságait, modellezték az orrszarvúak látását, vagy a gémfiókák táplálkozását, és bizony, még az úgynevezett nemszeretem állatokkal – kígyókkal és férgekkel – is meg kellett barátkozniuk. Szóval igazán embert próbáló feladatok voltak és valamennyi csapat remekül teljesített.

Persze, a jók között is voltak legjobbak, íme a verseny végerdménye:

1. helyezett:

"Odontomachus Monticola"  nevű csapat (Bornemisza Péter Gimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda és Sportiskola 8. osztály Budapest, XVI. kerület) 


2-3. helyezett holtversenyben:

"Profik7" nevű csapat (Bornemisza Péter Gimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda és Sportiskola 7. osztály Budapest, XVI. kerület)

és „Karancs” nevű csapat (Mocsáry Antal Általános Iskola Karancsaljai Tagintézménye)


4. helyezett:

"Hunyadisok" nevű csapat (Tiszaújvárosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola)


5. helyezett:

"Hunyadis Mókusok" nevű csapat (Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola, Sopron)


6-7. helyezett holtversenyben:

"Hörcsög"  nevű csapat (Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium)

és "Jómadarak" nevű csapat (Újbudai Bocskai István Általános Iskola)

8. helyezett:

"Vásárhelyi hódok" nevű csapat (Hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola)


9. helyezett:

"Mihályi lurkók" nevű csapata (Sárszentmihályi Zichy Jenő Általános Iskola)


10. helyezett:

"HetedikTé" nevű csapat (Kőbányai Szent László Általános Iskola)

Az első három helyezett díja, hogy tiszteletbeli nevelőszülői lehetnek egy éven át egy-egy állatnak, itt az állatkertben. Sőt, a nevüket egy-egy tábla is megörökíti majd az örökbe fogadott állat kifutójánál. Így az első helyezett, "Odontomachus Monticola" csapat neve Noé, az oroszlánfóka kifutójánál díszeleg majd arany fokozatú örökbefogadóként, a második helyezést elért „Profik 7” csapat Bohust, a manul hímet választotta ezüst fokozatú nevelőszülőként, míg a harmadikak, a „Karancs” nevű csapat bronzfokozatú támogatói táblája Móric, a kis orángután kifutójához kerül.

Valamennyi döntőbe került csapat kapott állatkerti ajándékot. Akik nem kerültek döntőbe, de elindultak a vetélkedő online fordulóin, emléklapot kapnak. Bízunk abban, hogy számukra is tanulságos és emlékezetes marad a verseny, még ha csak virtuálisan jöttek is el az Állatkertbe a feladatok kitöltéséhez.

Köszönjük minden résztvevőnek és segítőnek, hogy velünk tartottak. Reméljük, hogy ezzel a vetélkedővel is hozzájárultunk ahhoz, hogy a fiatalok mind jobban megismerjék az élővilágot és muníciót kapjanak bolygónk sérülékeny ökoszisztémájának védelméhez.

 

 

Platina fokozatú támogatóink

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink