Megszületett a kis orrszarvú!

2008-10-22

Megszületett a Fővárosi Állat- és Növénykert várva várt orrszarvúja. A hajnali ötkor világra jött apróság az első olyan orrszarvú a világon, amelyik fagyasztva tartósított hímivarsejtek felhasználásával, mesterséges úton fogant. A szigorú állategészségügyi intézkedések miatt a kicsit most még nem láthatja a nagyközönség. A szomszédos látogatóteret, ahol legalábbis a "szülőszoba" monitor képe látható lesz, várhatóan szombaton tudjuk megnyitni.

Ismét anya lett Lulu, a Fővárosi Állat- és Növénykert nőstény szélesszájú orrszarvúja. Ma hajnalban ugyanis megszületetett a várva várt orrszarvú borjú. A kicsi egészen pontosan 4 óra 57 perckor jött a világra. Lulu vemhessége így 16 hónapig és 8 napig tartott. Bár az ellésre már október elején felkészültek az Állatkert munkatársai, a ma hajnali ellés mégis kissé "hirtelen" jött. Az orrszarvúaknál ugyanis általános tapasztalat, hogy a kicsi világra jövetele előtt 12-24 órával az anyaállat viselkedése már egyértelműen utal a közelgő ellésre. Ehhez képest tegnap este Lulunál még semmi jele nem volt annak, hogy reggelre már világra jön a kis orrszarvú.
A születés után egy-két órával a kicsi magabiztosan állt a lábain, és azóta már az emlőket is keresni kezdte. Kora délután már sikerült anyatejhez jutnia. Annak érdekében, hogy az anya-utód kapcsolat megszilárdulását semmilyen külső tényező meg ne zavarja, az Állatkert munkatársai szigorú zárlatot vezettek be az "orrszarvú szülőszoba" környékén. Az orrszarvúakhoz az állatkerti munkatársak közül is csak az oda beosztott gondozók, illetve az állatorvosok mehetnek közel, de ők is csak akkor, amikor ez feltétlenül szükséges. Egyébként monitoron követik nyomon az eseményeket, ugyanis a "szülőszobát" előzetesen több ipari kamerával is ellátták. Az orrszarvúaknak otthont adó épületet a mai napon lezárták a nagyközönség elől. A későbbiekben ezt a zárlatot feloldják, ám a kis orrszarvút egy darabig ezután is csak monitoron láthatják a látogatók.

Az orrszarvú borjú nemét most még nem tudják, így természetesen nevet sem kapott. A hagyományok szerint várhatóan L-betűs nevet keresnek neki, hiszen az anyaállatot Lulunak hívják, márpedig az a szokás, hogy az anyaállat és a kicsi nevének kezdőbetűi megegyeznek. A kicsi súlyát sem tudni pontosan, ám a szakemberek 50-60 kg-ra becsülik a születési tömeget.

A kis orrszarvú születése világra szóló jelentőségű! Szélesszájú orrszavúakat ugyan már az 1970-es évek óta szaporítanak állatkerti körülmények között, csakhogy ebben az esetben a kicsi nem természetes pároztatás, hanem mesterséges termékenyítés útján fogant. A világ első mesterséges termékenyítésből született orrszarvúja - Lulu előző borja - 2007. január 23-án született Budapesten. A mostani kicsi is ilyen módon fogant, ám a termékenyítéshez úgynevezett kriokonzervált, azaz fagyasztva tartósított hímivarsejteket használtak fel. Ennek a módszernek a használatával először született kis orrszarvú, Lulu borja tehát az első "krio-orrszarvú" az egész földkerekségen. Az apa egyébként nem a budapesti hím, hanem a Colchesteri Állatkert Simba nevű, 39 éves orrszarvúja.

Képek a galériában!