Megérkezett Assam, az elefántbika!

2009-10-28

Szerdán érkezett meg Belgiumból Assam, a kilencéves elefántbika a Fővárosi Állat-és Növénykertbe. Az ifjú, 2,5-3 tonnás bika első körben a két idős nőstény mellé kerül az elefántházba, de jövőre kap egy fiatal menyasszonyt, így a szakemberek remélik, hogy hosszú évek után, majd ismét születhet kiselefánt Magyarországon.

A kedd délután óta megtett 1500 kilométer láthatóan nem viselte meg a közel háromezer kilogrammos ázsiai elefántot: az állatkert elé érkező kamionban nyugodt volt, örömmel fogadta ormányával a gondozóitól kapott almákat.

A szállításra egy speciális, kifejezetten ilyen célra átalakított járművel került sor. A nyerges vontató és a vontatmány együttes hossza 16,5 méter volt, ebből a vontatmány 13,3 métert tett ki. A konténerek végül rendőri felvezetéssel, nem sokkal dél után érkeztek meg a célállomás elé. Ekkorra már hatalmas tömeg gyűlt össze, mindenki abban reménykedett, talán néhány pillanatra láthatja az új szerzeményt. Az Assamot rejtő alkalmatosság ajtaja néhány percre fel is tárult, s az akkor még viszonylag nyugodtnak tűnő hím többször is kidugta az ormányát a rácson néhány finom falatért.

A tűzoltóság segítségével daruval emelték be konténerével együtt Assamot. Az imbolygó mozgás a levegőben hirtelen megrémítette az állatot, ezért csak második próbálkozásra, belga gondozója nyugtató szavainak hatására lehetett őt együttműködésre bírni. Ezt követően bevontatták szálláshelyére, az elefántházba, ahol néhány napig még csak a gondozói és az általa megszokott emberek látogathatják.

Induláskor, az iperni állatkertben Assam nem volt annyira együttműködő, mint az érkezéskor. Az ingerült állat nem volt hajlandó belépni a számára idegen konténerbe, elszakította a rákötött láncokat, így végül nyugtatólövedéket kellett bevetniük. Az utazás során azonban viszonylag hamar megnyugodott.

A Fővárosi Állatkert elefántgondozói egy héttel az érkezés előtt utaztak ki Belgiumba, hogy megismerkedjenek az állattal és a tartásához szükséges technikával. Az Európai Közösség törvényei ugyanis szigorúan szabályozzák az elefántokkal való érintkezést: a fiatal Assamot is már az úgynevezett protected contact módszerrel nevelték. Eszerint csak vezényszavakkal és úgynevezett targetekkel (botokkal) szabad az elefántokkal, különösen az elefántbikákkal érintkezésbe lépni. A targetekkel megérintik az állat fejét, vagy azt a testrészét, amelyet mozgásra szeretnének bírni. Tilos az állathoz kézzel hozzáérni, és "benyúlni az életterébe". Fontos emellett a vezényszavak helyes kiejtése, az elefántok ugyanis elsősorban a dallamra figyelnek fel. Assam harmincöt angol vezényszót ismer, amelyeket a budapesti állatgondozók is elsajátítottak az egy hét alatt.

Hogy fokozatosan szoktassák hozzá az ifjú, még nem ivarérett elefántbikát új otthonához, belga gondozói egy hétig lesznek vele a fővárosi állatkertben.

Egyelőre kérdéses, hogy mennyi idő alatt szokja meg az új környezetet az elefánt. Pintér Károly főápoló szerint ez napok, de akár hónapok kérdése is lehet. Mindesetre nagyon reméli, hogy Assam hamar itthon érzi majd magát, hiszen a Fővárosi Állatkert elsődleges célja, hogy a kissé idős két elefánthölgy mellé érkezett fiatal bikával, majd a várhatóan 2010 első felében érkező új nősténnyel megalapozzanak egy új budapesti elefánttenyészetet. Hanga Zoltán elmondta: az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) dönt arról, melyik állatkertbe érkezhet új állat, 2010-ban pedig a magyarországi intézmény lesz az egyetlen, amely új nőstény elefánttal gazdagodhat.

Képek a galériában!