Megérkezett Angele, az elefántlány!

2010-09-30

Újabb elefánttal gyarapodott a Fővárosi Állat- és Növénykert ormányos állománya. A Franciaországból érkezett, Angele nevű ifjú elefántlányt a tavaly beszerzett Assam párjának szánják. A rendkívül bonyolult szervezési és technikai feladatot jelentő állatszállításban a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság és a Budapesti Rendőr-főkapitányság is segítette az Állatkertet. A szakemberek azt ígérik, néhány napon belül a nagyközönség is láthatja az újonnan érkezett állatot. Pénteken újabb állatszállítás várható: akkor azonban a Lisimba nevű kétéves orrszarvút indítják útnak Athén felé.

Ma mutatkozott be a sajtónak Angele, a Fővárosi Állat- és Növénykert legújabb elefántja. A kilencéves, tehát még meglehetősen fiatal állat a franciaországi La Palmyre állatkertjéből érkezett a magyar fővárosba. Az elefánt mértékkel mérve még viszonylag kicsiny, de így is két tonnás ormányos egy speciális, kifejezetten állatkerti nagyemlősök szállítására kialakított kamionnal tette meg a csaknem kétezer kilométeres utat. A szállítójárműből és az állatot kísérő munkatársakat szállító gépkocsikból álló konvoj szerdán este negyed kilenckor érkezett meg a hegyeshalmi közúti határátkelőhelyre, ahonnan rendőri felvezetéssel haladt tovább az Állatkertig.

Az elefántszállító jármű nem sokkal éjjel 11 óra után gördült be az Állatkert kapuján. A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szakemberei egy nagy teherbírású daru segítségével emelték át az elefántszállító konténert a kifutót határoló árok felett. A konténer ezután egy olyan, erre a célra tervezett „szánra” került, amelyet csörlővel egészen az Elefántház ajtajáig tudtak vontatni. A ládából kilépő elefánt így közvetlenül az istállóba került. Mindez hajnali négy órára sikerült, mert a művelet során többször is át kellett állni a daruval, a szánnal pedig még kanyarodni is kellett.

Az ifjú elefántlány az elmúlt órákban alaposan feltérképezte új férőhelyét, ormányával szinte minden szegletet végigkutatott. Érkezése után nem sokkal már nyugodtan táplálkozott is, ami arra utal, hogy hamar megbarátkozott új otthonával. Nem sokkal délelőtt 10 óra után Angele a sajtónak is bemutatkozott, azt azonban egyelőre még nem döntötték el a kert munkatársai, hogy a közönség mikortól láthatja az állatot. Ezt az állat viselkedése, az idegen ingerekre való reakciói alapján fogják meghatározni. Jelenleg úgy tűnik, néhány napon belül mindenképpen meg lehet majd tekinteni a frissen érkezett ormányost.

Az új elefánt az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által fenntartott elefánt tenyészprogram keretében került Budapestre, annak a több éves programnak a részeként, melynek célja, hogy a magyar főváros állatkertjében ismét kiselefánt szülessen. Erre ugyanis utoljára 1961-ben volt példa. A program első lépéseként 2008-ban elkészült az új Elefántcsarnok, amely a már korábban is meglévő Elefántházzal együtt a korábbiaknál nagyobb elefántcsapat elhelyezését is lehetővé teszi. 2009-ben – az 1996 óta Budapesten élő két idősebb nőstény, Hella és Zitta mellé – egy fiatal, akkor kilencéves elefántbika érkezett a belgiumi Ieper városából. Az Assam nevű állat mellé már csak egy ifjú elefánthölgyet kellett szerezni, a most érkezett Angele személyében.

Az a speciális jármű, amellyel az elefántot Budapestre szállították, az elkövetkező napokban is szerephez fog jutni. Pénteken délelőtt ugyanis a Lisimba nevű, kétéves orrszarvút fogják egy ládába csalogatva az említett kamionra daruzni – ismét a tűzoltók segítségével. A hozzávetőleg ezer kilogrammos orrszarvút ezután az athéni Attica Park állatkertjébe (Αττικό Ζωολογικό Πάρκο) szállítják, szintén az európai állatkertek regionális tenyészprogramja keretében.

Képek a galériában!