Megérkezett a negyedik zsiráf

2008-10-17

Október 14-én este megérkezett Budapestre az Állatkert negyedik zsiráfja. A prágai születésű, 14 hónapos nőstény a Sandra nevet viseli. A gondozók jelenleg azon dolgoznak, hogy összeszoktassák az új jövevényt a másik három zsiráffal. Ez várhatóan nem lesz nehéz, hiszen a Sandra és az áprilisban érkezett Ingrid még Prágából ismerik egymást.

Kedden este újabb taggal gyarapodott a Fővárosi Állat- és Növénykert zsirfácsordája. Megérkezett ugyanis Sandra, a régen várt ifjú zsiráfhölgy. Vele együtt összesen négy zsiráf található a városligeti intézményben. Az elmúlt néhány évben Budapesten csak két egyed képviselte a Föld legmagasabb állatfaját, ám a tavasszal megnyitott Szavanna komplexumban négy kifejlett zsiráf elhelyezésére is lehetőség van. Ezért döntött az Állatkert újabb tenyészállatok beszerzése mellett. A két fiatal nőstény közül az egyik már áprilisban megérkezett Prágából: az Ingrid nevű állat azóta remekül beilleszkedett a csapatba. A most érkezett Sandra szintén prágai származású, ám csak tavaly augusztusban látta meg a napvilágot, így idén áprilisban még túl fiatal volt az 550 km-es utazáshoz.

Amint tavasszal, most is egy különleges zsiráfszállító eszközzel szállították a nyakigláb jószágot. Sandrát tegnap reggel csalták be a járműbe, majd – a csaknem egész napos utazást követően – délután 5-kor érkezett meg a magyar főváros állatkertjébe. A szállítást ez alkalommal is a csehországi Dvùr Králové nad Labem állatkertjének zsiráfszállító járművével végezték, ahogy szinte minden más zsiráfszállítást is Európának ebben a régiójában. A járművel dolgozó álltaszállítási szakember, Zdenìk Bárta praxisában ez volt a 325. zsiráfszállítás. Bárta úr elmondta, hogy a mostani állat egy kicsit virgoncabb volt, mint az áprilisban szállított Ingrid, de a szállítás ennek ellenére minden probléma nélkül lezajlott.

Az összeszoktatással várhatóan nem lesz különösebb gond, annál is inkább, mert Sandra és az áprilisban érkezett Ingrid még Prágából ismerik egymást. Valószínűleg ezzel áll összefüggésben, hogy a két állat már most sokat barátkozik oly módon, hogy a zsiráf mércével mérve nem túlságosan magas palánk fölött átnyújtogatják egymáshoz méteres nyakukat.

Képek a galériában!