Majomszeretet?

2020-05-01

Az állatkölykök nem köszöntik fel édesanyjukat május első vasárnapján. Helyettük most mi készítettünk néhány kedves, képeslapot, amelyet cikkünk aljáról lehet letölteni, miután megismerkedtetek a szülői gondoskodás néhány példájával az állatvilágban.

 

Vannak bizony hasonlóságok az ember és az állat utódgondozásában, de a szülői gondoskodás nem általános az állatvilágban. A többség az utódok nagy számával biztosítja a faj fennmaradását, az állatfajok kisebb részében viszont az ivadékgondozás elengedhetetlen a életben maradáshoz. Az utódgondozás - a védelmet, nevelést, táplálékot, sőt egyes fajoknál konkrét tanítást is magában foglaló összetett viselkedés - néhány kivételtől eltekintve a madarak egy részére és az emlősökre jellemző.

Ilyen kivétel például már a rovaroknál is megjelennek. Az államalkotó rovarok (pl: méhek, hangyák) egyértelműen etetik, védik utódaikat. Több rovarfaj (pl: fürkészdarazsak) úgy gondoskodik utódairól, hogy a petéket a kikelés után éléstárul szolgáló helyre (például egy másik rovar testébe) rakja. Az ivadékok védelme, etetése egyes halfajoknál is megjelenik. A diszkoszhal például a bőrmirigyei által termelt nyálkával táplálja az ivadékait, a bölcsőszájú halak pedig az ivadékaikat a szájukba zárva védik meg, sőt egyes fajok ott is költik ki. Vannak békafajok, amelyek a hátukon hordozzák az utódaikat, hogy így védjék meg őket.

A madarak már az utód kikelése előtt is gondoskodnak a tojásaikról, melegen tartják, forgatják, biztosítva ezzel az embrió megfelelő fejlődését. A madarak több fajánál a fiókák nevelésében, etetésében nem csak a nőstény (tojó) hanem a hím is részt vesz.

A védelem egyik kiemelkedő példáját talán a kenguruk jelentik, akik úgy 9 hónapon keresztül hordják az erszényükben a kicsinyeiket, majd ezután is együtt maradnak velük jónéhány további hónapon keresztül. A védelem más jellegű példája a csordában élő állatoknál, például a bivalyoknál figyelhető meg. Ők a ragadozók támadásakor igyekszenek körbevenni a borjakat, így védik őket.

Fontos szót ejteni a tanításról, főleg, mert ez talán kevésbé jellemző az állatvilágban. Erre példa a kisebb testű macskafélék viselkedése, akik élve viszik el a zsákmányt a kölykeiknek, hogy megtanítsák őket vadászni.

A legátfogóbb anyai gondoskodás persze az emberszabású majmoknál tapasztalható, akiknek az utódgondozása szinte már emberi. A gorilláknál és orángutánoknál bárki megfigyelheti (majd az állatkert nyitása után személyesen is), hogyan gondoskodnak a kölykökről, s a kicsinyek nevelésében, oktatásában azszerepet játszik.  

Addig is, amíg nem leshetik meg személyesen a kölykök életét, mutatunk néhány kedves, letölthető állatfotót. Akár ezekkel is köszönthetitek édesanyátokat, - mert az anyáknapja ünneplése valóban kizárólagosan emberi cselekedet.

 

Platina fokozatú támogatóink

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

Bronz fokozatú támogatóink