Lulu, a Budapesti Állatkert orrszarvúnősténye újra vemhes!

2006-01-05

A világ első mesterséges termékenyítéssel fogant orrszarvúbébijének augusztusi sikertelen világrajövetelét követően nőstényünk újra vemhesült. A korábbi beavatkozást (inszeminálást) sikeresen végző állatorvoscsoport az ellést követő, különösen termékeny ivarzási periódust kihasználva még szeptember 8-án megpróbálta nőstényünket vemhesíteni a hím állatunktól, Easyboytól levett hímivarsejtekkel.

 

A beavatkozást követő hónapokban minden héten kétszer bélsár- és egyszer vérmintákat küldtek állatorvosaink a bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem laboratóriumába ahol a hormonszint vizsgálatok történtek. Az eredmények nagyon bizakodóvá tették az orvosokat, mígnem elérkezett a harmadik hónap vége és megtörténhetett az első ultrahangvizsgálat.) December 3-án nyilvánvalóvá vált, hogy Lulu ismét megfogant: a helyszínre szállított, nagyértékű, 4D-s képet adó GE ultrahang berendezés monitorján - amelyet a Medicare Kft. jóvoltából használhattunk a vizsgálat során - egy 8,5 cm hosszú magzat volt látható! Az orrszarvúak vemhességi ideje 16-18 hónap, így ha minden rendben folyik, Lulu 2007 elején hozhatja világra borját.
Lulu mesterséges termékenyítését egy német, osztrák és magyar állatorvosokból álló csapat végezte. Mivel az állatkerti állatorvosláson belül is különleges szakterületről van szó, világviszonylatban is maroknyi szakértő foglalkozik speciálisan ezzel a kérdéssel. Európában a berlini Állatkerti és Vadállatkutató Intézet egyik munkacsoportja kifejezetten a nagytestű növényevők szaporodásbiológiájával foglalkozik, és idén is az ő vezetésükkel történt a mesterséges termékenyítés illetve az azt követő hormonszint analízisek. A programban részt vevő állatorvosok: dr. Thomas Hildebrandt, dr. Robert Hermes, dr. Frank Göritz, a berlini intézettől, dr. Chris Walzer, dr. Franz Schwarzenberger, a bécsi Állatorvos-tudományi Egyetemtől, valamint a budapesti Állatkert állatorvosai: dr. Sós Endre, dr. Molnár Viktor valamint dr. Mezősi László.

 

Platina fokozatú támogatóink

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink