KRESZ-Szafari 2015

2015-09-25

A zebra közismerten csíkos állat, de neve nyilvánvalóan kötődik a gyalogátkelőhely megjelöléséhez. E közkeletű gondolattársítás alapján fogant meg az ötlet: szervezzünk egy nagyszabású közlekedésbiztonsági vetélkedőt a gyerekek számára! 

 

Így született meg a KRESZ-Szafari ötlete, amit szeptember 25-én - az Országos Rendőr-főkapitányság hagyományos tanévkezdeti kampányához kapcsolódva - rendeztünk meg az állatkertben. Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság és partnerei szakemberei állították össze a közlekedésbiztonsági feladatokat, Alapítványunk pedig az „állatos kérdéseket”  koordinálta.

Nem csak a zebra ugyanis az egyetlen kapcsolat, az állatvilágban számos olyan példa van, amelyeken keresztül fel lehet hívni a gyermekek figyelmét a biztonságos közlekedés követelményeire. Így például a kenguruk – mint erszényes állatok – jól példázzák a biztonságos gyermekülés fontosságát, a vörös íbiszek-zöld papagájok pedig a színekhez kötődő tilos és szabad jelzésre figyelmeztetnek. De ugyanígy párba állítható például például az oroszlánok (nagymacska) szeme és a fényvisszaverő prizma.

Közel 250, IV. osztályos gyermek versenyzett a KRESZ-Szafarin, s nem csak sokat tanultak közben, de jól is szórakoztak. A vetélkedőt a Medgyessy Ferenc Általános Iskola (Bp,) csapata nyerte, - így ők lettek a tiszteletbeli nevelőszülei Rozikának, a zebracsikónak. Második helyezett a Sashegyi S. Általános Iskola (Pomáz), a harmadik a Pitypang u. Általános Iskola (Bp.) De nem csak a dobogós csapatok voltak ügyesek, hanem a többiek is!

A vetélkedő hivatalos megnyitójával egy időben adták át az Állatkerti körút új, biztonságosabb kialakítású kijelölt gyalogos-átkelőhelyeit is. Az új átkelőhely kialakítása jobb lehetőséget biztosít a gyalogosoknak a két irányból érkező forgalom felé irányuló figyelem megosztására, s egyben megakadályozza, hogy a parkoló gépjárművek a gyalogátkelőhöz túl közel parkoljanak. A kijelölt gyalogos-átkelőhelyet előjelző útburkolati jel háromszögébe – az Állatkert közelségére utalva – nem gyalogost, hanem egy zebrafejet ábrázoló piktogram került.