Köszönjük, kedves Örökbefogadók!

2022-05-19

Köszönjük az élményt, amit szereztetek a személyes találkozással és köszönjük az adományokat is, amely lehetővé teszi, hogy támogathassuk az Állatkertet.

Nehéz szavakba önteni mindazt, amit tiszteletbeli nevelőszülőktől kapunk: a folyamatos figyelmet, az állataink felé irányuló szeretetet és persze az adományokat, amely lehetővé teszi, hogy segítsünk az Állatkertnek abban, amire éppen szükség van. Az Állatkerti Nevelőszülők Találkozóján is csak néhány perc jutott arra, hogy közvetlenül kifejezhessük hálánkat, - hiszen annyi program van ezen a napon, hogy elsodornak mindenkit az események. Az ünnepélyes megnyitón Szabó Roland az Állatkert operatív igazgatója is köszönetének adott hangot az Állatkert leglelkesebb támogatói felé és Montskó Éva, az Alapítványunk elnöke is hasonlóan szólt, felsorolva a legfontosabb területeket, amelyre az Alapítvány az előző évben költött az örökbefogadók támogatásából. Néhány példa ezekre:

Így sikerült beszerezni és beépíttetni az elefántkifutóba azt a 6 tonna össztömeg mérésére alkalmas mérleget, amelyet Samuka, a kiselefánt születése alkalmából kapott az elefánt-család, a gondozók és az állatorvosok munkáját segítendő. Hasonlóképpen állataink jobb tartási körülményeinek biztosítását segítették a tapíroknak vett fűtőpanelek és azok a környezetgazdagító eszközök, amelyekkel változatosabbá, ingerekben gazdagabbá tehető kifutójuk, - a vadbivalyoktól kezdve a mongúzokig számos állat kapott ilyen eszközt.

Sokféle segítséget nyújthattunk az állatorvosoknak is: kiemelkedik közülük az a monitorrendszer, amelyeket a műtétek során, az altatáskor használnak az életfunkciók ellenőrzésére. De kötöttünk gyógytápszerekre és takarmánykiegészítőkre, valamint egyéb állategészségügy kiegészítő termékekre, fertőtlenítő és tisztítószerekre is.

Az Állatkert természetvédelmi munkáját segítendő részt vettünk a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével indított „Szöcskeegér-programban”. E rendkívül ritka, endémikus rágcsálófaj szaporodásbiológiája alig ismert a kutatók előtt, holott a fajmegőrzés sikeréhez védett körülmények között szaporításra lenne szükség. Az állatkerti tartóhelyek speciális felszerelését Alapítványunk biztosította. A program első eredményei már látszanak is, hiszen megszületett az első két alom a szöcskeegereknél. Emellett támogattuk az állatkert természet- és környezetvédelmi programjait, így a Vakációzoo táborokat is, és országos kiterjesztésű vetélkedőt is lebonyolítottunk szerveztünk Kölyökidő az Állatkertben címmel, amelyen 80 általános iskolai osztály vett részt.

Az Állatkerti Nevelőszülők Találkozóján mindezekről – és még jó néhány más tevékenységünkről is – jó lett volna beszámolni, kiemelten arról is, hogy mivel készül Alapítványunk alapításának 30. évforduljára. Erről D.J. Dominique, a népszerű lemezlovas és műsor – sztárvendégünk – tartott egy kis előzetest, hiszen az ő segítségével és vezetésével szervezzük meg augusztus 11-én születésnapi retrobulinkat, amely – reményeink szerint – hasonlóan sikeres lesz, mint a 25. születésnapunk alkalmából rendezett Sztártesók az Állatkertben koncert.

Visszatekintve az Állatkerti Nevelőszülők Találkozójára néhány fontos tanulságot is le kellett vonnunk. A rendezvény ismét sikeres volt, az örökbe fogadók – családtagjaikkal, barátaikkal együtt több ezer látogató – igen aktívan vettek részt a kiemelt támogatóinknak köszönhető állomásjátékokon és tombolákon, és főként a nevelőszülői értekezleteken. A nagy tömeg miatt azonban – amely megnehezíti, hogy az örökbe fogadók közvetlenebb kapcsolatot is kialakíthassanak kedvenc állatuk gondozójával - gondolkozunk azon, hogy miként lehetne egy kicsit átalakítani a rendszert, exkluzív élményt adva számukra.  Hiszen mégis csak az örökbe fogadók az Állatkert leglelkesebb támogatói!