Izlandi látogatók

2015-12-11

A Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon az Un Certain Regard szekció fődíját, majd Kolozsváron a Zsűri különdíját és a Közönségdíjat is megnyerte a Kosok című film. Rendezője és főszereplője budapesti látogatásuk során örökbe fogadta Alapítványunknál… ugye, egyértelmű a mondat folytatása?

 

Grímur Hákonarson, a film rendezője és Gunnar Jönsson, egyik főszereplője könnyen bánt a budapesti birkákkal is, - látszott a művészeken az „állattenyésztési” gyakorlat. Örökbefogadott állatuk is szívesen pózolt velük. A festői szépségű izlandi völgyben játszódó film ugyanis egy a birkatenyésztő testvérpár, Gummi és Kiddi különös történetét meséli el, akik négy évtizede nem állnak szóba egymással. 

Amikor Kiddi birkáit végzetes betegség támadja meg, az egész völgy állattartása veszélybe kerül. A járvány megfékezéséhez a hatóságok le akarják mészárolni az állatokat, ezzel pedig nemcsak a fő bevételi forrásuktól esnek el a férfiak, de az évszázadok alatt nemesített fajta is kihal. A két testvér felismeri, hogy csak úgy menthetik meg a jószágokat, ha ennyi évnyi haragtartás után újra összefognak. 

A tanulságos történetet már nálunk is vetítik a mozikban.