Igazi ínyencek

2020-05-07

Igazi ínyencek és – természetesen – született vegetáriánusok. Ennek ellenére az emberszabású majmok étrendje a legváltozatosabb az állatkertben.

 

 

Az orángutánok és a gorillák jóformán azonos étrenden élnek az Állatkertben, legfeljebb az arányok változnak egy kicsit. Az orángutánok jobban szeretik a gyümölcsöt, míg a gorillák nagyobb arányban kapnak zöldségféléket.

Egy-egy felnőtt állat körülbelül hat kilónyi táplálékot kap naponta, több részletben. A gondozók arra is ügyelnek, hogy az ínyencségeket minél jobban szétterítsék, sőt el is dugdossák a kifutóban, ezzel is folytonos keresgélésre ösztönözve a majmokat.

Ha pontosan végig akarnánk sorolni, hogy mi minden található az étlapjukon, a több oldalas takarmánylistát kellene idemásolni, az almától a szőlőig, illetve a céklától a zellerig felsorolva szinte valamennyi zöldség- és gyümölcsfélét, amihez csak hozzá lehet jutni.  Persze nem mindegyiket kapják minden egyes nap, van, amit hetente csak egyszer, kétszer, figyelve a változatosságra és a menüben persze mindig dominálnak az idényjellegű zöldségek és gyümölcsök.

Szeretik a főtt burgonyát és a főtt kukoricát, a búza-kukorica-napraforgó szemes keveréket, és különösen a földimogyorót. Majompogácsát minden nap sütnek a takarmánykonyhán, ez különböző gabonapelyhekből, mazsolából, tojás, joghurtból, tejporból gyúrt massza golyókká formálva és megsütve. Olyasmi, mint egy igazi müzliszelet, csak kissé rostosabb, szárazabb.

Kapnak még túrót, sajtot, tejport valamint kekszet is, és rostos gyümölcsitallal is megkínálják őket, amit mind a gorillák, mind az orángutánok örömmel fogadnak.

 

Platina fokozatú támogatóink

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

Bronz fokozatú támogatóink