Húsvéti nyuszi örökbefogadás volt az Állatkertben

2005-03-25

Idén húsvétkor is öt különböző színű nyuszi várta, hogy örökbefogadják azok, akik élő nyuszi nélkül nem akartak húsvétolni, de tisztában voltak vele, hogy egyszerre gond és nagy felelősség állatot tartani, akárcsak néhány napig is. Az alapítványi nyuszikat nem kell hazavinni, továbbra is az Állatkertben maradnak, ahol szakszerű gondozásban részesülnek. Az ünnepek után a Parasztudvarba költöznek, és örökbefogadóik június 30-ig meglátogathatják őket.

 

Az Alapítvány és az Állatkert szeretné, ha minél kevesebb nyuszi, kiskacsa és kiscsibe esne áldozatul a húsvéti ünnepeknek. Ezeknek a nagyon fiatal állatoknak fejlődésük érdekében még sok nyugalomra, és megfelelő táplálékra van szükségük. Valljuk be, ezt nemigen tudjuk az ünnepek során otthon biztosítani. Sokukra a helytelen tartás miatt a biztos pusztulás vár. Akik túlélik az ünnepeket, azok komoly gondot jelentenek sorsukat illetően gazdáiknak. Jó esetben a nyagyihoz jutnak, ahol felnőve titokban a fazékban végzik. Ha nincs, aki befogadná őket, akkor tapasztalataink szerint sokuk kikerül az utcára, esetleg valamilyen nyilvános szemétgyűjtőbe. Az ilyen horrorisztikus történéseket akarván elkerülni, a Fővárosi Állat-és Növénykert természet-és állatvédő szemléletéből kiindulva felvállalta a megunt húsvéti nyuszik begyűjtését, majd továbbítását más állatvédő szervezeteknek, melyek aztán igyekeznek befogadó nevelőszülőket találni nekik. Azok a nyuszik, akiknek nem jutott nevelőszülő, ismét a piaci forgalomba kerülnek, vagyis tenyésztőhöz, vagy kereskedőhöz.

Szembesülnünk kell azzal, hogy mindennemű állattartás felelősséggel jár, hogy nem degradálhatjuk le az állatok létét csak a mi szórakoztatásunkra. Az ünnepekre beszerzett lényről az ünnepek után is felelősen kell gondoskodni. Bármilyen szép is a nyuszi, a kiskacsa és a kiscsibe szerepe húsvétkor, az ünnepek után visszaesnek a tudatosan szaporított táplálék kategóriájába.

Embere válogatja, hogy ezt a rideg tényt hogyan kezeli, mit mond gyermekének például, mikor elszakítja őt a már megszeretett kis állattól.

 

Platina fokozatú támogatóink

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink