Hétköznapi természetvédelem

2023-02-10

Az emberek többsége, ha meglát egy csomó rovart nyüzsögni a lakásában, anélkül, hogy alaposabban megnézné őket, irtásukba kezd. Összecsavart újsággal agyoncsapkodja, vegyszerrel lefújja, összesöpörve lehúzza a WC-n, - mindegy hogy miként, de pusztuljon, aminek négy lábnál többet adott a természet! Pedig van más út is.

 

Egy kedves hölgy a minap behozott egy nagy doboznyi apró rovart alapítványunkhoz. Időt és fáradtságot nem kímélve, dobozba gyűjtötte az apróságokat, s jól bebugyolálva a dobozt, elhozta Alapítványunkhoz, mi pedig rögvest továbbítottuk is a dobozt az állatkert főrovarászának. Sőt, másnap megismétlődött a történet: talált még nyolc apróságot a lakásban elkóborolva, és azokat is beszállította az állatkertbe.

A kis rovarok ott keltek ki a lakásukban,- s mint ahogyan a lelkiismeretes megmentőjük mondta - feltehetőleg egy ősszel betévedt sáskamama szaporulataként. Igaza is lett: több száznyi imádkozó sáska-ifjoncott mentett meg! Magyarországon az imádkozó sáska – más néven ájtatos manó - védett rovar, amelynek eszmei értéke egyedenként 5000 Ft!  

Köszönjük a manó-mentő hölgynek, hogy példát mutatott a hétköznapi természetvédelemből. Mert minden élet számít bolygónk amúgy is agyongyötört bioszférájában.

A lakásba tévedt ájtatos manó mama szaporulata nem veszett kárba. Az állatkerti bemutatóban sokaknak mutatja majd be az élővilág sokszínűségét.

 

Platina fokozatú támogatóink

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink