Hallottad már a gorillák hangját?

2024-05-03

Akik hallották már, azok állítják: nagyon érdekes, sajátos hangzásokkal kommunikálnak egymással a legnagyobb termetű főemlősök. Támogatóink segítségével látogatóink is kihallgathatják: miként beszélget egymással Golo és családja.

Gorilláinkat tökéletesen szigetelő üvegfal választja el a látogatóktól, amin keresztül nem szűrődnek ki hangok. (Ez az üvegtábla elsősorban az állatokat védi, mert megakadályozza, hogy megfertőződhessenek a látogatók által óhatatlanul is behurcolható betegségekkel. A főemlősök immunrendszere ugyanis nagyon hasonlít az emberéhez és ezért rendkívül fogékonyak az emberi betegségekre.)

Ez az izoláltság azonban korlátokat is jelent. Sok állatnak az állatkertben is megismerhetjük a hangját (mint az elefántokét, oroszlánokét, az óriásvidrákét, a tigrisekét, kaffer szarvasvarjakét – hogy csak néhány érdekes példát hozzunk), a gorillák viszont némának tűnhetnek a látogatóknak, holott ők is  „beszélgetnek” egymás között. Igaz, nem túl sokat, nem túl hangosan, de kifejezően tudatják környezetükkel hangulatukat, érzéseiket, kívánságaikat.

Alapítványunk idei célkitűzése: még több élményt szeretnénk adni az Állatkertben, nem csak a lakóknak, hanem a látogatóknak is! Egyedülálló módon megteremtenénk a lehetőséget arra, hogy kihallgathassuk a gorillák egymás közti kommunikációját a Főemlősházban. Ennek érdekében felvettük a kapcsolatot egy neves elektroakusztikai céggel, akik már el is kezdték a próbafelvételeket, hogy kiválaszthassák a legmegfelelőbb eszközöket a sajátos frekvenciatartomány rögzítésére és kivezetésére a látogatótérbe.

A feladat nem egyszerű, mert például a gorillák hangja nagyon mélyen rezonál, és nehezen viselik az idegenek jelenlétét belső környezetükben. Viszont nagyon kíváncsiak és ügyesek is tudnak lenni, tehát a szokatlan tárgyak nincsenek biztonságban tőlük. S van még jónéhány nehézség, - de reméljük, a szakemberek – gorilláink és ápolóik segítségével – minden problémát meg tudnak majd oldani.

Mindehhez támogatóink segítségére is szükség van: idén olyan programokra gyűjtjük a személyi jövedelemadó 1%-át, amelyekkel még több élményt adhatunk az állatainknak és látogatóinknak egyaránt. Tavaly vombat várat építettünk, korábban állati játékokat, környezetgazdagító eszközöket, tehermérleget, orvosi eszközöket már sokszor vettünk az Állatkert gazdagítására. Most különleges akusztikai rendszer kiépítésén dolgozunk: a világ állatkertjei közül elsőként hallhatóvá tesszük a gorillák beszédét.

Ehhez kérjük személyi jövedelemadója 1%-át.

Adószámunk: 18008481-2-42