Hakuna Matata, az új gorilla

2013-03-01

Új nősténnyel egészül ki a budapesti gorillacsapat. A Hakuna Matata nevű nőstény múlt csütörtökön érkezett meg, és ma találkozott először a már régebben itt élő gorillákkal. Az ismerkedés azonban most még egy elválasztó rácson keresztül történik.

Hakuna Matata! Így hívják a Fővárosi Állat- és Növénykertbe nemrég érkezett nőstény gorillát, aki pénteken mutatkozott be a sajtó képviselőinek. Az állat nevének választott, sokak számára bizonyára ismerős kifejezés Kelet-Afrikában használatos minden olyan vidéken, ahol a szuahéli nyelvet beszélik. A név, illetve a kifejezés jelentése „semmi vész”, illetve „nincs ok az aggodalomra”.

Az állat 1996. január 21-én született a Hannoveri Állatkertben, ám eddigi életének nagyobbik részét a Nürnbergi Állatkertben töltötte, ahová 2001 őszén került. Nürnbergből múlt csütörtökön szállították át a magyar főváros állatkertjébe.

A nőstény gorilla beszerzésére a budapesti gorillacsapat kibővítése, illetve a vérfrissítés miatt volt szükséges. Minderre az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által fenntartott európai gorilla tenyészprogram keretében kerül sor. A cél az, hogy a jelenleg három felnőtt nőstényből és egy kifejlett hímből, valamint egy 2010-ben született kölyökből álló csapat egy újabb szaporodóképes nősténnyel bővüljön. Annál is inkább, mivel Lieseltől, a legidősebb nősténytől már nem számítanak újabb utódokra.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1989 óta tartanak gorillákat. Ekkor érkezett meg az első tenyészpár az 1977-es születésű Liesel és az 1980-as születésű Golo személyében. Golo és Liesel nászából három kölyök született, név szerint Dango, Dorka és Ebobo. Ezek az állatok felcseperedve mind más állatkertekbe kerültek. A legutóbbi, 2000-es születésű Ebobo történetesen 2011-ben utazott el Barcelonában, ahol azóta már utóda is született. Közben Budapesten a férőhelyek megnagyobbítása és korszerűsítése a tenyészpár kibővítését is lehetővé tette, így az idők során két fiatal nőstény is érkezett Iringa és N’Yaounda személyében. Utóbbi nőstény az anyja a Bongo nevű, 2010 januárjában született kölyöknek.

Hakuna Matata csütörtök esti érkezése után először egy elkülönítő térbe került, majd a szükséges orvosi vizsgálatok elvégzése után pénteken került sor a már korábban Budapesten élő többi gorillával való összeszoktatásának első lépésére. Erre az eseményre a sajtó képviselői is meghívót kaptak. A művelet lényege az volt, hogy a gorillák belső csarnokát egy rácsos elválasztó elemmel két részre osztották. Az egyik részben volt a „régi” csapat, Hakuna Matatát pedig a tér másik felébe engedték ki az elkülönítőtől. A rácson át természetesen azonnal elkezdődött az ismerkedés: a csapat tagjai izgatottan reagáltak az új állatra, Hakuna Matata pedig inkább óvatosnak, de azért érdeklődőnek tűnt. Golo, a csapat ezüsthátú vezérhímje lényegében csak az első percekben formált jogot arra, hogy elővédként ő legyen a legközelebb az elválasztó rácshoz. Amikor azonban rájött, hogy a csapatot és az ő előjogait nem fenyegeti veszély az új állat részéről, hátrébb vonult, és átengedte a terepet a csapat többi tagjának. Amint számítani lehetett, a nőstények egyelőre támadóan fogadják az új lakót, Iringa fenyegetően neki is ugrott a rácsnak. Éppen ezért van szükség a fokozatos összeszoktatásra, illetve arra, hogy első lépésként így találkozzanak a régi állatok az újjal. Ezen a módon ugyanis a másik jelenlétéhez úgy tudnak hozzászokni, hogy közben nem tehetnek kárt egymásban.

Az elkövetkező napokban és hetekben a fizikai összeszoktatás lépésről lépésre történik majd meg. Az egyes lépéseket, illetve az összeszoktatás ütemét természetesen az állatok reakciója alapján fogják megválasztani a szakemberek. Előre láthatólag azonban az a legvalószínűbb, hogy az új nőstényt először Golóval, a vezérhímmel engedik össze.

A nagyközönség a most következő hétvégén, azaz szombaton és vasárnap már láthatja Hakuna Matatát, és vele szomszédságban a többi gorillát is. Hétfőtől azonban az összeszoktatás miatt átmenetileg akár több napra is zárva lehet majd az emberszabású majmok háza, hiszen ez idő alatt az állatoknak teljes nyugalomra lesz szükségük.

Képek/Foto: Heike M. Meyer