Flamingó ovi az Állatkertben

2009-06-11

A közelmúltban kikelt fiókákkal együtt már csaknem száz flamingót láthat a közönség a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A most még aprócska, pihés fiókák összesen tizenöten vannak, és mind az elmúlt hetekben, néhány napnyi eltéréssel keltek ki a tojásból.

Kilencvennyolcra emelkedett a Fővárosi Állat- és Növénykert rózsás flamingóinak (Phoenicopterus roseus) száma azzal a tizenöt fiókával, amelyek az elmúlt hetekben keltek ki a tojásból. A fiókák közül az első május 11-én, a legifjabb pedig 22-én bújt ki a tojásból.

A flamingófiókák egészen másképp néznek ki, mint a kifejlett madarak. Nemcsak aprócska méreteik miatt, hanem azért is, mert ebben a korban egyáltalán nem jellemző rájuk a felnőtteknél megfigyelhető karcsú testalkat. Ráadásul a fiókák még nem rózsaszínűek, hanem szürkés színű, pihés tollazat borítja a testüket.

A flamingók szaporodása több szempontból is érdekes. A természetben telepesen fészkelnek, így nem meglepő az az általános tapasztalat, hogy állatkertekben is akkor szaporodnak igazán jól, ha nagy kolóniában élnek. Öt-tíz madár egymagában a legrikább esetben kezd neki a fészkelésnek, még akkor is, ha a csapaton belül egyébként tojók és hímek egyaránt vannak. A kisebb egyedszámú állományoknál ilyenkor tükrökkel igyekeznek nagyobbnak mutatni a kolónia méretét az állatok számára, így ösztönözve őket a szaporodásra.
Ha sikerült őket utódnemzésre bírni, a tojók mindenekelőtt fészket építenek magulnak. Az iszapból és homokból készült fészeképítmény leginkább egy miniatűr vulkánra emlékeztet: ennek „kráterébe” rakja le a tojó egy vagy két tojását. A fiókák 21-31 napos költési idő elteltével kelnek ki a tojásból. Az ivarérettséget 3-5 éves korukban érik el, és a természetben akár a harmincéves kort is megérhetik. Az ismert legidősebb állatkerti egyed 44 éves koráig élt.

A rózsás flamingó Dél-Európában, Afrikában, Dél- és Délnyugat-Ázsiában őshonos madárfaj, mely főként a folyótorkolatok, sekély, sós vizű tavak és tengerpartok környékén fordul elő a legnagyobb számban. Magyarországon ritka kóborlóként, alkalmi vendégként találkozhatunk ezzel az állatfajjal.

Hazánkban védett madárnak számít, eszmei értéke 50.000 Ft. A világ állatkertjeiben viszonylag sok helyen mutatják be: a budapesti kolónia európai állatkerti összehasonlításban a legnépesebbek közé tartozik.