Flamingó fiókák

2020-07-02

Egy híján 20 szürke kis gombóc totyorog a felnőttek lábainál, így több mint másfélszázra növekedett a budapesti flamingó csapat.

 

Állatkertünk flamingó csapata  az egyik legjobban szaporodó rózsás flamingó kolónia egész Európában. Évről évre megjelennek a kis tűzhányó kráterhez hasonlatos földhányások a flamingó kifutóban, - ezekben az egyszerű fészkekben kelnek ki a tojások. Idén különösen jól sikerült a költés, eddig 19 fióka kelt ki – egy hónapos kotlás után - a tojásból.

A flamingófiókákat szürke pihetollruhája jelentősen eltér a felnőttek fehér-rózsaszín gálaruhájától. De nem csak a méretük és színük különbözik a nagyoktól, hanem még a csőrszerkezetük is más. Amíg a kifejlett madarak a csőrükben lévő fogazott-szaru képződménnyel mintegy folyamatosan szűrik a vizet, hogy a táplálékként szolgáló apró vízi rovarokat és rákokat eliválaszthassák a víztől, a fiókák erre még nem képesek. Így a felnőttek speciális módon oldják meg etetésüket: tápláló váladékot, úgynevezett begytejet termelnek, és ezt csorgatják át a csőrükből a fiókák csőrébe. A begytej nem fehér, hanem skarlátvörös, sőt olykor egészen bordó színű, kissé nyúlós folyadék. A fiókák begytejjel való táplálása már majdnem olyan fejlett, mintha emlős módjára anyatejjel táplálnák a kicsiket.

 

Platina fokozatú támogatóink

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink