Elszállításra várva

2019-09-03

Mint egy igazi őrző-védő szolgálat: plüssgorillákra bíztuk a feladatot. Bezsákoltuk az első szállítmányt: az iskolások által összegyűjtött, használaton kívüli mobilokkal teli zsákok hamarosan újrahasznosítási helyükre kerülnek.

A tönkrement mobiltelefonok újra hasznosításával sokat tehetünk a gorillák (valamint a bonobók és a csimpánzok) eredeti élőhelyének védelméért, hiszen az őserdők területén vannak azok a lelőhelyek, ahol a koltán ércet bányásszák Afrikában. A koltánból nyerik a tantált, amit a korszerű elektrotechnikai eszközök – így a mobiltelefonok – gyártásához is használnak. A bányászat miatt drasztikusan csökken az őserdők területe, ami a használaton kívüli mobilok ritkafém tartalmának újra hasznosításával visszaszorítható.

Ezért hirdettünk akciót az iskolások számára a használaton kívüli mobiltelefonok visszagyűjtésére. Havonként hirdetünk nyertest: az az osztály, amelyik az adott hónapban a legnagyobb tömegű mobiltelefon-csomagot juttatja el alapítványunkhoz, állatkerti sétát nyer, ahol a gorillák gondozóival is találkozhatnak a gyerekek.

Az első nyertesekkel már folynak az időpont egyeztetések gorilláink meglátogatására. Állatkerti sétájukról természetesen itt is beszámolunk. S várjuk továbbra is a csomagokat: ne hányódjanak haszontalanul a fiókokban a tönkrement mobilok, hiszen a gorillák védelmét is szolgálhatják!