Először született Magyarországon jávai langur!

2008-08-27

Jávai langur született az Állatkertben. A ritka délkelet-ázsiai majomfajt Magyarországon először sikerült szaporítani. A kicsi augusztus 18-án látta meg a napvilágot, és nevelésében nemcsak az anyaállat, hanem a csapat többi tagja is részt vesz.

A ritka délkelet-ázsiai majmokat még tavaly szerezte be a városligeti intézmény, éppen azzal a céllal, hogy a bemutatáson túl az állatok szaporításával részt vegyen a faj megmentését szolgáló természetvédelmi munkában is. Az Állatkert langurcsapata három felnőtt állatból áll: Juice, az anyaállat, és a Lime nevű másik nőstény a hollandiai Apeldoornból érkezett Budapestre, míg az Orange nevet viselő hím a Belfasti Állatkertből származik. A felnőtt állatok egyébként mind a színük alapján kaptak nevet, mivel ennél a fajnál vörösesbarna-aranybarna, és fekete színű egyedek is előfordulnak.

Az augusztus 18-án született langurkölyök egyelőre még nem kapott nevet, ugyanis ebben a korban még nem lehet kétséget kizáróan megállapítani, hogy milyen nemű állatról van szó. A gondozók azonban azt gyanítják, hogy a kicsi hím ivarú. Juice egyébként nagyon gondos anyának bizonyult. Ráadásul az utódnevelésben – a jávai languroknál egyáltalán nem szokatlan módon – Lime és Orange is részt vesznek, olyannyira, hogy a kölyök úgyszólván „kézről kézre” jár a három felnőtt között. Lime egyébként maga is vemhes, így a közeljövőben várhatóan újabb kölyökkel gyarapszik az állatkerti langur család.
A jávai langurokat a délkelet-ázsiai régió élővilágát bemutató, Xántus Jánosról elnevezett állatházban, illetve a hozzá tartozó kifutóban láthatja a nagyközönség.

Képek a galériában!