Egyéni és csapatverseny – TOP’10 2016.

2017-01-23

Asha végzett az élen, de az elefántok – csapatban – csak a másodikak! A csapatversenyt a zsiráfok nyerték, az egyéni második helyezett Sisi vezérlete alatt.

 

A leggyakrabban örökbe fogadott állatok TOP 10-es listáján érdekes összehasonlítani, hogy mikor, melyik állatunk a legnépszerűbb. A résztvevők köre szinte állandó: az élen járók mellett a tigrisek, oroszlánok, kispandák egyes egyedei közötti pillanatnyi sorrend tulajdonképpen véletlenszerű, egyik hónapban Níva, vagy Norbi, a fenséges szibériai tigrisek, a másikban Basil, a gyönyörű hímoroszlán szerez némi előnyt, hol Ambrus, hol Auróra van előrébb a listán a kispandák között. De rendre szereplője a TOP-10-es listáknak Nadír, a párduchím, vagy Viola, a kis vombat is.

Az előző év adataihoz képest egy új aspiráns van: Albert, a tündéri kispanda kölyök néhány hónap alatt felzárkózott szüleihez a népszerűségi listán. Ilyen áttörésre valószínűleg idén is számíthatunk, hiszen a január elsején született zsiráfborjút, Saudát is többen örökbe fogadták már. (Valószínűleg Ikinyának és Sisinek kevesebb tiszteletbeli nevelőszülője lesz).

Az örökbefogadási adatok – persze – "személyhez", pontosabban az egyes állatokhoz kötöttek. Ha az állatfajokat nézzük, akkor egy picit más a kép. Ebben az összehasonlításban az is számít, hogy egy-egy fajnak hány egyede szerepel a gyűjteményben (pontosabban hánynak van közülük neve), hiszen  a pingvinek kedvelői például 21 példány közül válogathatnak (Charlitól Zénóig). Így lehetnek a pingvinek a „csapatverseny” 5. helyezettjei. A szurikátáknál 5 egyed választható (ők a hetedik helyezettek lettek tavaly), a lajhároknál hét egyed van (ők a nyolcadikok).

Ebben a rangsorban – azaz a legnépszerűbb fajok összehasonlításában – 2016-ban a zsiráfok a nyertesek. Sisit, az egyéni lista második helyezettjét éppen annyian fogadták örökbe, mint a hét fős zsiráfcsapat másik hat tagját összesen. A második helyen állnak az elefántok (Asha, az egyéni aranyérmes vitte az összes elefánt örökbefogadás  több mint háromnegyed részét), míg a harmadik helyezett kispandák közül még mindig Ambrus, a papa a legkedveltebb, de Albert, a kölyök már majdnem elérte anyja, Aurora népszerűségét.

       
  EGYÉNI VERSENY   CSAPATVERSENY
  Legtöbbször örökbe fogadott állat   Legnépszerűbb faj
1. Asha (elefánt)   zsiráf (7 egyed)
2. Sisi (zsiráf)   elefánt (3 egyed)
3. Nur-Nuru-Bin (koala)   kispanda (3 egyed)
4. Norbi (tigris), Vobara (koala)    koala (2 egyed)
5. Niva (tigris)   oroszlán (3 egyed), pingvin (21 egyed)
6.  Ambrus (kispanda), Basil(oroszlán)   tigris (2 egyed)
7.  Auróra (kispanda)   szurikáta (5 egyed)
8.  Albert (kispanda)   lajhár (7 egyed)
9.  Ikinya (zsiráf),    orángután (6 egyed)
10. Nadír (párduc), Viola (vombat)   Közönséges (gyűrűsfarkú) maki (10 egyed)
       

 

 

 

 

E