Csenge és Csiú

2008-10-21

Ismét vannak leopárdkölykök az Állatkertben!

Csenge és Csiú most egy hónaposak, de még további négy hetet kell várni arra, hogy a nagyközönség is láthassa őket.

Fényképezőgépek és kamerák „kereszttüzében” mutatkoztak be az Állatkert legifjabb leopárdjai. A két kölyök szeptember 26-án született, ám csak most kerülhetett sor az apróságok kézbe vételére. A kicsiket ugyanis Èezi (e.: Csezi), az anyaállat neveli, aki nem enged közel senkit a kölykökhöz.

A mai napon azonban külön kellett tőle választani a kicsiket, hiszen a féreghajtás, illetve az azonosító chipek beültetése most volt esedékes. A kölykök csak néhány percig voltak külön az anyaállattól, és eközben a sajtó képviselőinek is lehetőségük volt filmezni, fotózni őket.

A beavatkozás közben az állatok ivarát is megállapították: a két kölyök közül az egyik kislánynak, a másik kisfiúnak bizonyult. Előbbit Csiúnak, utóbbit pedig Csengének nevezték el a gondozók. A névadásról tudni kell, hogy mindenképpen „C”, illetve „Cs” betűs nevek jöhettek szóba, mivel a perzsa leopárdoknál azt a gyakorlatot követi az Állatkert, hogy almonként az ábécé soron következő betűjével kezdődő nevet kapnak a kölykök: a korábban Budapesten született állatok közül az első kölyök az Asszír, a második alomban született három kölyök pedig a Bella, Bara és Bahar nevet kapta.

A kicsik a néhány perces beavatkozás után visszakerültek az anyaállathoz, aki továbbra is rendben gondoskodik róluk. Minthogy a kölyköknek most még nyugalomra van szükségük, a nagyközönség csak egy hónap múlva láthatja őket az anyaállattal együtt. A Nadír nevű hím viszont folyamatosan a kifutóban tartózkodik az Állatkert nyitva tartási idejében.

Képek a galériában!